summit g20

SAD: Postignut dogovor s EU-om o carinama na čelik i aluminij

30.10.2021 u 22:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Europska unija postigli su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminija, rekli su najviši američki trgovinski dužnosnici na summitu G20

Postizanje sporazuma su objavile američka ministrica trgovine Gina Raimondo i trgovinska predstavnica Katherine Tai u subotu na marginama summita 20 velikih gospodarskih sila u Rimu.

Time je riješen jedan od najvećih prijepora u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Po načelnom sporazumu, EU će moći bez carine uvoziti određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo.

Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Donald Trump kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminija.

EU je odgovorio carinama na američke proizvode kao što su traperice, whiskey, motori i maslac od kikirikija.

Trump je posebne carine opravdavao "interesima nacionalne sigurnosti".

EU to obrazloženje nije smatrala vjerodostojnim i pretpostavlja da je cilj bio zaštititi američko gospodarstvo od neželjene konkurencije.

Uzvratne carine EU-a na američke proizvode trebale su se povećati prije kraja godine, objasnila je Raimondo, a to je sada izbjegnuto ovim dogovorom.

Istodobno, rekla je, bit će osigurano da se u SAD ne mogu uvoziti proizvodi od čelika ili aluminija iz EU-a koji potječu iz Kine.

SAD optužuje Peking da subvencionira domaću industriju i stvara nelojalnu konkurenciju s umjetno niskim cijenama.

U lipnju su EU i SAD već ukinule kaznene carine na proizvode kao što su avioni, vino i kečap do 2026.

Sporazum bi trebao omogućiti mirno rješavanje spora oko državne pomoći američkom proizvođaču zrakoplova Boeing i njegovom europskom konkurentu Airbusu.

Trump je spor eskalirao uvođenjem kaznenih carina na uvoz iz EU. EU je tada reagirala posebnim nametima na uvoz iz SAD-a.