dokidaju utočišta

Šefovi zemalja G20 dogovorili globalnu poreznu reformu, uvodi se minimalni korporativni porez od 15 posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2021 19:57
  • Objavljeno 30.10.2021 u 19:57
Šefovi država G20 u Rimu

Šefovi država G20 u Rimu

Izvor: Profimedia / Autor: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsjednici država i vlada G20 odobrili su u subotu povijesni dogovor o reformi međunarodnog poreznog sustava koji bi trebao dokinuti porezna utočišta uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija.

"Danas su svi predsjednici zemalja G20 odobrili povijesni dogovor o novim međunarodnim poreznim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, koji će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je riječ o oporezivanju kompanija", rekla je u priopćenju američka ministrica financija Janet Yellen.

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 2023., a službeno će se potvrditi u završnoj izjavi G20 u nedjelju, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu.

Dogovor je početkom listopada postiglo 136 zemalja koje s više od 90 posto sudjeluju u svjetskom BDP-u, pod pokroviteljstvom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Reforma treba omogućiti ovim zemljama da zahvaljujući ovom minimalnom porezu ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijarda dolara.

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit. Dakle, porez više ne bi plaćale u zemlji u kojoj su službeno registrirane.

Smjera se na kompanije koje u svijetu ostvaruju promet veći od 20 milijarda eura i kojih je rentabilnost veća od 10 posto. Taj bi se prag nakon sedam godina mogao spustiti na 10 milijarda.

  • +7
  • +4

Osiguranje na summitu G20 u Rimu

Izvor: Profimedia / Autor: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Zadaća ove reforme je spriječiti da multinacionalne kompanije, osobito GAFA (kratica za Google, Amazon, Facebook i Apple), koje su izvukle veliku korist iz pandemije covida-19 i restriktivnih mjera, plaćaju smiješno male poreze u odnosu na prihode.

Drugi dio reforme je uvođenje minimalne porezne stope od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija. Države će sada moći naplaćivati ​​porez od tvrtki čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama kako bi se nadoknadila razlika. 

Činjenica da su se Irska, Mađarska i Estonija početkom listopada u zadnji čas priključile dogovoru omogućila je OECD-u da završi pregovore baš uoči sastanka na vrhu u Rimu.

Njihovo je pridruživanje veoma važno jer Francuska želi iskoristiti svoje predsjedanje Europskim vijećem od siječnja 2022. kako bi donijela europsku uredbu o minimalnom porezu za koju je potrebna jednoglasna odluka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!