pandemija

SAD odobrio Merckov lijek koji se koristi protiv Covida-19, ali nije sve tako ružičasto

23.12.2021 u 16:52

Bionic
Reading

Američki zdravstveni regulatori u četvrtak su odobrili drugu tabletu protiv Covida-19, dodajući još jednu mogućnost korištenja u borbi protiv rastuće plime omikronskih infekcija.

Odobrenje Uprave za hranu i lijekove za Merckov molnupiravir dolazi jedan dan nakon što je agencija odobrila konkurentski lijek tvrtke Pfizer. Ta tableta, Paxlovid, vjerojatno će postati lijek prvog izbora protiv virusa, zahvaljujući svojim značajnim prednostima i blažim nuspojavama, javlja AP.

Kao rezultat toga, očekuje se da će Merckova pilula imati manju ulogu u borbi protiv pandemije nego što se predviđalo prije samo nekoliko tjedana. Sposobnost suzbijanja teške bolesti Covida-19 mnogo je manja nego što je prvobitno najavljeno, a lijek ima i ozbiljne nuspojav koje, uključuju mogućnost urođenih mana.

Uprava za hranu i lijekove odobrila je Merckov lijek za odrasle s ranim simptomima Covida-19 koji se suočavaju s najvećim rizicima od hospitalizacije, uključujući starije osobe i one s stanjima poput pretilosti i srčanih bolesti. Velika Britanija je prva odobrila pilulu početkom studenog.

Poznat kao molnupiravir, Merckov lijek će imati upozorenje na korištenje tijekom trudnoće. Žene u reproduktivnoj dobi trebale bi koristiti kontracepciju tijekom liječenja i nekoliko vrijeme nakon toga, dok bi muškarci trebali koristiti kontracepciju najmanje tri mjeseca nakon konačne doze, objavila je FDA.

Ograničenja su bila očekivana nakon što je savjetodavni odbor FDA samo usko odobrio lijek prošlog mjeseca, upozoravajući da će njegova upotreba morati biti strogo prilagođena pacijentima koji mogu imati najviše koristi.

Pfizer pilula djeluje drugačije i ne nosi iste rizike. Osim toga, Pfizerov lijek je bio otprilike tri puta učinkovitiji prilikom testiranja, smanjujući hospitalizaciju i smrt za gotovo 90 posto među visokorizičnim pacijentima, u usporedbi s 30 posto za Merck.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Neki stručnjaci postavljaju pitanje hoće li Merckov lijek uopće imati veliku ulogu u liječenju Covida u SAD-u.

"U mjeri u kojoj postoji dovoljno zaliha Pfizerove pilule, mislim da se neće koristiti", rekao je dr. Gregory Poland iz klinike Mayo, misleći na lijek Merck. Dodao je da za to nema ni razloga, s obzirom da ima manju učinkovitost i veći rizik od nuspojava.

Za sada, odluka FDA pruža još jednu potencijalnu opciju protiv virusa. Očekuje se da će antivirusne pilule, uključujući Merckove, biti učinkovite protiv omikrona jer ne ciljaju na spike protein gdje se nalazi većina zabrinjavajućih mutacija ove varijante.