OHRABRENJE ZA POROŠENKA

SAD najavljuje novi pritisak na Rusiju

12.07.2014 u 23:16

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden ohrabrio je u subotu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka na nastavak razgovora koji bi mogli voditi do prekida vatre s pobunjenicima te kazao kako Washington nastavlja poduzimati napore kako bi pojačao pritisak na Rusiju, objavila je Bijela kuća

Ukrajinske snage napale su u subotu pobunjenička uporišta uz granicu s Rusijom otkuda su proruski separatisti raketama napali ukrajinske snage i ubili pritom 23 vojnika.

Biden, koji je glavni čovjek Bijele kuće zadužen za ukrajinsku krizu, razgovarao je s Porošenkom telefonski ranije tijekom dana.

"Predsjednik Porošenko informirao je potpredsjednika o najnovijim separatističkim napadima u kojima je korišteno teško naoružanje protiv ukrajinskih snaga i potpredsjednik je tom prilikom izrazio sućut zbog gubitka života", objavila je u priopćenju Bijela kuća.

Biden je izrazio potporu Porošenkovim naporima na organiziranju susreta na kojem bi se razgovaralo o mogućem prekidu vatre sa separatistima i izvijestio Porošenka o naporima američke diplomacije da zajedno s međunarodnim partnerima pojačaju pritisak na Rusiju ukoliko ona nastavi opskrbljivati pobunjenike teškim naoružanjem i opremom, navodi se u priopćenju.

SAD su u više navrata upozoravale da će zajedno sa zapadnim partnerima uvesti nove sankcije Rusiji ne upotrijebi li Moskva svoj utjecaj kako bi obeshrabrila separatiste i pomogla uspostavi mira s Kijevom.