previranja među silama

SAD kaže da je samit UN-a o Covidu-19 pozornica za kinesku 'propagandu'

03.12.2020 u 08:37

Bionic
Reading

SAD je u srijedu ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji covida-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi "propagandu" što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila

U četvrtak počinje dvodnevni sastanak Opće skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravstva i socijalne skrbi Alexa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija, a video izjave čelnika su unaprijed snimljene.

Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opće skupštine trebalo održati ranije, da je ona "osmišljena da služi Kini" i požalio se da će pitanja na panel raspravama u petak biti ograničena.

Kina će to iskoristiti u svoju korist, rekao je dužnosnik, dodajući: "Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo učinkovitu propagandnu predstavu."

Glasnogovornik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku rekao je da američka "politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice".

Ne imenujući Sjedinjene Države, glasnogovornik je rekao: "Ako određena zemlja inzistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i suradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos."

Američki predsjednik Donald Trump srezao je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije ove godine i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optuživši ju da ona marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.

Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

Dužnosnici Trumpove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ovaj tjedan u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inozemstvu prije nego je otkriven u kineskome gradu Wuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra "pukim nagađanjem".

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u Ujedinjenim narodima uzavrele su zbog pandemije i iznijele su na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim utjecajem kao izazov tradicionalnom vodstvu Washingtona.