UTEMELJITELJ WIKILEAKSA:

'SAD je u opasnosti da izda svoju tradiciju'

04.11.2010 u 17:08

Bionic
Reading

Utemljitelj WikiLeaksa Julian Assange rekao je u četvrtak u Ženevi da će idućih mjeseci objaviti nove povjerljive dokumente o 'nekoliko država među kojima su i Sjedinjene Države'

Pošto je na svojoj internetskoj stranici objavio oko 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku, što se smatra u povijesti najvećom objavom povjerljivih vojnih dokumenata, Assange je ocijenio kako je vrijeme da se SAD otvori umjesto da prikriva tajne.


'SAD je u opasnosti da izda svoju tradiciju', rekao je Assange o tradiciji zemlje koja je s ponosom isticala slobodu izražavanja i objasnio da 'zakon nema nikakva smisla ako ga sama vlada ne poštuje'.

WikiLeaks je objavio 400.00 izvješća o izgredima od 2004. do 2009., koja otkrivaju da američka vojska nije pokušavala spriječiti mučenja što su ih počinile iračke snage, rekao je Assange na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dok su druge zemlje poput Velike Britanije i Danske pokrenule vlastite istrage o izgredima, SAD to još nije učinio, rekao je Assange koji na poziv nevladine udruge sudjeluje na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a koje razmatra stanje u Sjedinjenim Državama.

Assange putuje u pratnji tjelohranitelja i tvrdi da su on i njegova ekipa pod pritiskom i prijetnjama Pentagona.