bivši ministar financija

Sad je i službeno: Sunak objavio kandidaturu za premijera Velike Britanije

23.10.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak potvrdio je u nedjelju da se kandidira za mjesto premijera nakon ostavke Liz Truss

'Ujedinjeno Kraljevstvo sjajna je zemlja, no suočavamo se s dubokom gospodarskom krizom. To je razlog zbog kojeg se kandidiram za čelnika Konzervativne stranke i vašeg novog premijera', poručio je Sunak.

Bio je poražen od Truss u utrci za nasljednika Borisa Johnsona u rujnu nakon poraza na izborima koje su održali članovi Konzervativne stranke širom zemlje. Čak i prije nego što je to izjavio u nedjelju, Sunak je dobio veću potporu konzervativnih zastupnika nego njegovi suparnici - bivša ministrica obrane Penny Mordaunt i Johnson, koji još nije objavio kandidaturu.

Sunak je napustio Johnsonovu vladu u srpnju, što je pridonijelo pokretanju pobune protiv njega. 'Postojat će integritet, profesionalnost i odgovornost na svakoj razini vlade koju vodim i radit ću dan za danom kako bih obavio posao. Tražim od vas priliku da pomognem riješiti naše probleme', rekao je Sunak.