nove napetosti

SAD i 13 država zabrinuti zbog izvješća WHO-a o podrijetlu koronavirusa: Kina odbila dati sve podatke

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2021 21:41
  • Objavljeno 30.03.2021 u 21:38
Koronavirus u Kini

Koronavirus u Kini

Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Sjedinjene Države i još 13 zemalja izrazile su u utorak zabrinutost zbog kašnjenja s objavom izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa te zbog toga što stručnjacima nije bio omogućen neometan pristup svim podacima.

Skupina zemalja objavila je zajedničku izjavu pošto je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da su međunarodni stručnjaci izvijestili da su imali poteškoća u pristupu podacima za boravka u Kini gdje su istraživali porijeklo virusa.

"Važno je da zajedno izrazimo zabrinutost zbog toga što je studija međunarodne ekspertne skupine o porijeklu virusa SARS-CoV-2 znatno kasnila i što nije bio omogućen pristup cjelovitim, originalnim podacima i uzorcima", navodi se u izjavi.

Potpisale su je vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Latvije, Litve, Norveške, Južne Koreje, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Kina je odbila osigurati sirove podatke o ranim slučajevima covida-19 stručnoj skupini predvođenoj WHO-om, rekao je ranije jedan od stručnjaka, i to je moglo otežati njihova nastojanja da shvate kako je počela globalna pandemija.

Zajedničkom izjavom zemlje pozivaju na provedbu dodatnih studija životinja kako bi se utvrdilo na koji je način virus prešao na čovjeka i pozivaju da zemlje članice WHO-a dobiju pristup podacima, transparentno i brzo.

"Ključno je da neovisni stručnjaci dobiju pun pristup svim pertinentnim ljudskim, životinjskim i podacima o okolišu te osoblju koje je sudjelovalo u prvim stadijima pandemije, a što je relevantno za izbijanje pandemije", navode u izjavi.

Smatraju da će te smjernice pomoći zemljama da otkriju, pripreme se i odgovore na buduće pandemije.

Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus 'pobjegao' iz nekog laboratorija.

Šef WHO-a Ghebreyesus pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijaliziranih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorija u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

Iako su stručnjaci koji su istraživali podrijetlo virusa u siječnju i veljači u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje vjerojatnom, "potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu sa zemljama članicama o izvješću koje je službeno objavljeno u utorak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!