stanje oružanih snaga

Sačić: Vojsku ćemo morati staviti na granicu, naravno bez šmajsera i mitraljeskih gnijezda

30.07.2020 u 16:56

Bionic
Reading

Saborski klubovi u četvrtak su jednoglasno pozdravili Vladin prijedlog da se u operaciju potpore miru „Sea Guardian“ u Sredozemlju uputi do 35 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, pri čemu se oporbeni zastupnici otvorili pitanje opremljenosti Hrvatske vojske.

Ministar obrane Mario Banožić zastupnicima je najavio da će do kraja godine pred njima biti dugoročan plan razvoja Oružanih snaga, dokument koji će pratiti jasni izvori financiranja i opremanja u Hrvatskoj vojsci (HV).

Cilj nam je da u sve tri grane Oružanih snaga idemo u modernizaciju, podizanje razine obuke, kao i štićenje dosadašnjih prava koje HV ima, rekao je ministar.

Sačić: Hrvatska vojska je slabo opremljena, vojni rok mora doći na dnevni red

Željko Sačić (Klub HS) ustvrdio je, naime, da je „u ovom trenutku HV vrlo slabo opremljena“, u pomorskom djelu, kopnenoj vojsci, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) „o kojem možemo samo pričati“.

SDP-ov Franko Vidović poručuje da Hrvatska ne smije izgubiti sposobnost HRZ, da je došlo vrijeme da se preispita i uloga Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže i njihove sinergije. Treba, kaže, preispitati je li ovakav način funkcioniranja najbolji i što bi se dogodilo ako bi Obalnu stažu stavili pod civilnu upravu.

Sačić je upozorio i na problem zaštite državne granice zbog ilegalnih migracija. Potencijali granične policije su ograničeni, vojsku ćemo kad-tad morati staviti u funkciju na granicu, naravno ne sa šmajserima i mitraljeskim gnijezdima, kazao je te poručio da vojni rok mora biti stavljen da dnevni red, prilagođen modernim vremenima i nekim europskim primjerima.

Oštre kritike HDZ-ovih zastupnika 'zaradio' je Matko Kuzmanić (SDP) porukom Banožiću da od njega očekuje da neće nastaviti putem kojim je MORH išao u prošlom mandatu.

„Nažalost, u prošlom mandatu, MORH je postalo simbol sumnjivih i skrivenih nabava, djelom i korupcije, dijelom i određenih tragedija, loših procjena i sigurnosnih propusta“, izjavio je Kuzmanić koji od ministra očekuje da ozbiljno preispita sustav domovinske sigurnosti, kao i neke odluke.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ante Bačić (HDZ) njegove tvrdnje naziva „užasnim lažima“ i ističe kako je u mandatu ministra Damira Krstičevića MORH imao otvorenu nabavu i radio transparentno.

Operacija na Sredozemlju - početkom rujna

U operaciju koja bi trajala oko 20 dana, početkom rujna išli bi brodom Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, rekao je ministar Banožić, napominjući da je 1, 2 milijuna kuna osigurano su u državnom proračunu, a prethodnu suglasnost dao je predsjednik Republike.

Operacija Sea Guardian je NATO vođena operacija započeta 2016. godine u kojoj je Hrvatska do sada sudjelovala dva puta.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga do danas su pod okriljem NATO-a, EU-a i UN-a sudjelovali u operacijama na područjima 28 država i dobivali pohvale, istaknuo je Anđelko Stričak (HDZ). Podsjetio je kako je Hrvatska početkom 90-ih i sama koristila mirovne misije, da bi već 1999. njeni vojnici sudjelovali misijama.