protugradna obrana

Sačić: Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne rade u interesu seljaka

26.07.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izjavio je u srijedu da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ne rade u interesu hrvatskog seljaka jer se sustav protugradne obrane raketama ne koristi i uništava, a sve kako bi se izašlo u susret tzv. osiguravajućem lobiju.

"Dok Hrvatsku poljoprivredu uništava tuča, država uništava potpuno ispravne protugradne rakete vrijedne 1,3 milijuna eura (10 milijuna kuna)", kazao je Sačić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede. Naveo je da je upravo ovih dana u Varaždinu uništeno 2500 potpuno ispravnih protugradnih raketa u prethodno navedenoj vrijednosti, koje su mogle cijelu ovu godinu štititi Hrvatsku od tuče, a za njihovo uništavanje potrošeno je 80.000 eura (600.000 kuna).

"Ta činjenica najbolje svjedoči kako Vlada i Ministarstvo ne rade u interesu građana", ustvrdio je Sačić.

Istaknuo je da Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ protivno Zakonu o sustavu obrane od tuče ne izvršavaju svoje zakonom predviđene obveze te su umjesto da koriste sustav protugradne obrane raketama, prije tri godine rakete proglasili nedovoljno učinkovitima i odlučili ih prestati koristiti.

  • +4
Željko Sačić Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Sačić ističe da se radi o sustavu koji je uspostavljen još 1970.-ih i kroz sva ova desetljeća je empirijski dokazano štitio naše poljoprivrednike "o čemu je obranjeno u čak pet doktorskih disertacija".

To, poručuje, jasno dokazuje da je odluka Ministarstva potpuno neutemeljena zbog čega naši poljoprivrednici, ali i ostali građani trpe preko velike štete tijekom sezone obrane od tuče koja prema Zakonu počinje 1. svibnja i traje do 30. rujna.

Velika žrtva ovakve odluke su, kaže Sačić, i sami raketari, a njihova povezanost u udrugu Raketara jasno pokazuje da ova odluka Ministarstva nije zbog manjka ljudi već volje, odnosno da je politički motivirana kako bi se izašlo u susret tzv. osiguravajućem lobiju.

"Ta osiguravajuća društva kroz "gulikožni" sustav ugovaranja polica dodatno oštećuju naše poljoprivrednike isplaćujući im neodgovarajuće naknade za pretrpljenu štetu", ustvrdio je taj saborski zastupnik.

Istaknuo je i odgovornost županija koje su, napominje, prema Zakonu dužne jedan posto svojih godišnjih proračuna osigurati za protugradnu zaštitu svojih žitelja "što one ne čine".

"Zato smatramo licemjernim da se ti župani nakon tuče pojavljuju pred svojim poljoprivrednicima i govore kako oni nažalost nisu ništa mogli učiniti", zaključio je Sačić.