SISAČKA POSLA

'Saborski vritnjak' podijelio SDP-ovu i HNS-ovu vlast

19.10.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) prošloga tjedna otkrila spomen-ploču političaru i pravniku Grgi Tuškanu na kući u Sisku, koju je izgradio te u njoj živio i radio u 19. stoljeću, čelnici sisačkog HNS-a u srijedu su osudili taj njezin čin kao 'performans na razini incidenta' zbog širenja netrpeljivosti prema Mađarima

'Svesti život Grge Tuškana samo na 'saborski vritnjak' je potpuni promašaj. Posljedica takvog pristupa je moguće širenje netrpeljivosti prema našim susjedima Mađarima. Opasno je ljude poput Tuškana stavljati u kontekst dnevne politike', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sisačkog HNS-a i dogradonačelnik Vlado Andučić

Naime, svoj revolt zbog načina na koji mađarski MOL upravlja Inom i sisačkom rafinerijom Siščani su prošlog tjedna iskazali pozivom novoj vladi da u njihovu gradu održi tematsku sjednicu o stanju u rafineriji. U središtu grada su gradonačelnica Ikić Baniček i Predrag Sekulić, predsjednik Ininog sindikata Nova solidarnost, otkrili spomen ploči Grgi Tuškanu (1845.-1923.), na kojoj stoji da je on kao zastupnik u Hrvatskom saboru 5. listopada 1885. svjedočio znamenitom 'saborskom vrtinjaku' tadašnjem hrvatskom banu Khuenu Hedervaryju.


Čelnici sisačkog HNS-a, inače koalicijskog partnera SDP-a u gradskoj vlasti, su u srijedu zbog teksta na ploči i uvjetima u kojima je ploča postavljena osudili taj čin, nazvavši ga 'preformansom gradonačelnice na razini incidenta'.

Andučić je pritom napomenuo kako na susjednoj ploči sisačke Turističke zajednice postoji 'kod', posredstvom kojeg je moguće dobiti punu informaciju o Grgi Tuškanu.

Ujedno je uputio pitanje rafinerijskim sindikalcima, znači li to da bi 1.100 zaposlenih u sisačkim gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, koji za razliku od njih nemaju kolektivne ugovore, trebali postaviti spomen-ploču na zgradi Gradske vijećnice.