pozdravili prijedlog zakona

Saborska oporba: U turističkom zemljištu "vlada ozbiljan nered"

16.04.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici ocijenili su u četvrtak da u turističkom zemljištu "vlada ozbiljan nered" te pozdravili Prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim se namjerava omogućiti jednostavnije upravljanje i raspolaganje turističkim zemljištem i kampovima.

Ministar državne imovine Mario Banožić istaknuo je kao očekuje provedbu zakona na zadovoljstvo sviju, a osobito turističkog sektora te da je namjera da u Hrvatskoj imamo što više kampova najviše kategorije.

U raspravi je Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je da ozbiljan nered u turističkom zemljištu ne koristi nikome - ni državi ni hotelijerima te je najavila podnošenje amandmana na predloženi zakonski prijedlog.

Drži kako će biti vrlo zanimljivo vidjeti za godinu-dvije kakvi će biti rezultati primjene zakona. Također je ocijenila kako će pandemija koronavirusa imati velike posljedice na tržište nekretnina.

Tulio Demetlika (IDS, PGS, RI) drži kako je predloženi zakon od izuzetne važnosti za stvaranje nove vrijednosti u turističkom sektoru i povećanja prihoda općinama, gradovima i županijama i po njegovom sudu donosi poboljšanja u odnosu na postojeći zakon.

Goran Marić (HDZ) poručio je kako zdušno podržava taj zakonski prijedlog i smatra ga esencijalnim za budućnost Hrvatske.

Turisičko zemljište odsad za zakup, a ne koncesiju 

Novim se zakonskim prijedlogom turističko zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i zemljište u kampovima u vlasništvu Republike Hrvatske ne daje više u koncesiju već u zakup.

S obzirom da se u sklopu postupaka propisanih zakonom ujedno rješavaju imovinskopravni odnosi, odnosno utvrđuju vlasnici građevinskih čestica te uzimajući u obzir koncesiju, zakup omogućava kvalitetnije i fleksibilnije raspolaganje, uz jednako kvalitetne mehanizme zaštite kao i u slučaju koncesijskog modela, navodi se u obrazloženju.

Zakonom se također daje mogućnost trgovačkom društvu da u bilo kojem trenutku zatraži od RH prodaju dijela kampa koji je u njezinom vlasništvu. Dio kampa u vlasništvu RH prodat će se neposredno trgovačkom društvu po procijenjenoj vrijednosti.

Prijedlogom zakona se točno definira obuhvat turističkog zemljišta koje nije procijenjeno i koje je važećim Zakonom određeno kao vlasništvo jedinice lokalne samouprave tako da je to površina turističkog zemljišta određena granicama građevinske čestice koja je posebnim aktom utvrđena kao zemljište nužno za redovitu uporabu hotela i turističkog naselja. S time da - zemljište nužno za redovitu uporabu hotela i turističkog naselja - čini i zemljište na kojemu su izgrađene građevine u funkciji hotela ili su na njemu smješteni ili osmišljeni trajni sadržaji kojima se upotpunjuje ponuda ili je u funkciji potreba gostiju hotela ili turističkog naselja.

Time se točno utvrđuju granice turističkog zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i određuje da zemljište za redovitu uporabu obuhvaća širok pojas oko samog objekta (npr. tenis tereni, parkovi, igrališta, pomoćni objekti za komunalije u funkciji hotela i slično).

Upravnom se tijelu koje će donijeti upravni akt o utvrđivanju građevne čestice hotela, odnosno turističkog naselja, kao zemljišta potrebnog za redovitu uporabu istih, daju jasne upute koje postojeće sadržaje treba obuhvatiti građevnom česticom.

Temeljem ovog Zakona trgovačko društvo imat će zakonski položaj zakupnika zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave u obuhvatu građevne čestice kao zemljišta za redovitu uporabu turističkih građevina i s njim će jedinica lokalne samouprave sklopiti ugovor o zakupu. Parametre za utvrđivanje visine zakupnine za takvo zemljište odredit će Vlada uredbom. 

Prijedlogom zakona određuje se da se i u kampovima trgovačkim društvima priznaje vlasništvo zemljišta ispod objekata koji su procijenjeni u njihov temeljni kapital u slučaju ako zemljište ispod objekta nije procijenjeno.  Dio kampa u vlasništvu RH prodat će se neposredno trgovačkom društvu po procijenjenoj vrijednosti, stoji u obrazloženju.