dobra prilika

Kreću beskamatni krediti za turizam od 600 milijuna kuna, evo kako do njih

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2020 13:28
  • Objavljeno 16.04.2020 u 13:28
Gari Cappelli

Gari Cappelli

Izvor: tportal.hr / Autor: Josip Regović

Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) su sporazumom o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti, omogućili poduzetnicima u sektoru turizma odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a u sklopu kreditne linije od ukupno 600 milijuna kuna.

Napominjući u četvrtak na sjednici Vlade kako je turizam posebno pogođena grana uslijed pandemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković naglasio je kako će se suradnjom MINT-a i HBOR-a pomoći u osiguravanju likvidnosti poduzetnika u turizmu te da je MINT osigurao za to i 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamata.

Iz MINT-a su objasnili da će subvencionirati kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID-19.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je pažnju koju je hrvatska Vlada kroz mjere posvetila svim gospodarskim segmentima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije, a posebno turizmu kao jednom od najznačajnijih gospodarskih čimbenika.

"Kroz ovu kreditnu liniju sa HBOR-om stavljamo na raspolaganje oko 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja", poručio je Cappelli.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, s kojom je Cappelli i potpisao sporazum, naglasila je da se u sklopu nove kreditne linije omogućava osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koje u ime i za račun RH izdaje HBOR, ili jamstvima HAMAG-BICRO-a.

  • +7
  • +4

Hoteli diljem Hrvatske zatvoreni zbog koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

"To je omogućeno kao dodatna pogodnost, jer se uvažila činjenica da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja u vidu nekretnina i pokretnina", istaknula je Perko.

Sredstva iz kreditne linije namijenjena su subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranim djelatnostima smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj) te pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, katering, ostalo), kao i iznajmljivanja plovila te za putničke agencije i organizatore putovanja.

Iz MINT-a poručuju i da će turistički poduzetnici zahtjeve za odobrenje kredite podnositi izravno HBOR-u, koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina, uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine. Kamatna stopa će zbog subvencije MINT-a iznositi nula posto za razdoblje otplate do tri godine, dok bi u četvrtoj i petoj godini otplate bila 1,5 posto.

Osiguranje kredita, kako je napomenula Perko, bit će policama osiguranja kredita ili jamstvima HAMAG-BICRO-a, a najniži iznos kredita koji se može tražiti je 100 tisuća eura, dok je najviši ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti.

"Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te obveza prema dobavljačima i za ostale troškove, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama te obveza za PDV", naglašavaju iz MINT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!