četiri nova člana

Sabor: Što prije popuniti Programsko vijeće HRT-a

05.06.2019 u 18:10

Bionic
Reading

I vladajući i oporba složili su se u srijedu u Hrvatskom saboru da je što prije potrebno popuniti Programsko vijeće HRT-a sa četiri nova člana kako bi čim prije nastavilo obavljati nadzor programa javne radiotelevizije, a saborski Odbor za informiranje podnio je listu od 12 kandidata

U raspravi o listi kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a Nenad Stazić (SDP) kazao je da se Programsko vijeće nije sastalo od prosinca zbog nedostatka kvoruma, dodavši kako je čim prije potrebno pristupiti Vijeće.

Također je kritizirao kvalitetu programa HRT-a, rekavši da je velika odgovornost Programskog vijeća za nadzor kvalitete programa . 'To više nije nikakva javna televizija i zapravo nema više nikakvog razloga da ljudi plaćaju pristojbu od 80 kuna mjesečno jer ne dobivaju nikakva javni servis', ustvrdio je SDP-ov zastupnik Stazić .

Sunčana Glavak (HDZ) složila se kako je nužno što prije popuniti Programsko vijeće HRT-a, no, ne misli a se kvaliteta programa urušila niti da treba ukinuti pretplatu.

'HRT ima dodanu vrijednost koje druge televizije nemaju, a to je obrazovni, znanstveni i općedruštveni doprinos', istaknula je HDZ-ova zastupnica Glavak.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podnio je listu od 12 kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a od kojih svi ispunjavaju uvjete iz javnog poziva.

Kandidati su Josip Čerina, Franko Dota, Lidija Gašparović, Tvrtko Jakovina, Zdravko Kedžo, Petar Lovrić, Želimir Mesarić, Aleksandar Milošević, Ivica Miškulin, Krešimir Planinić ,Tomislav Radić i Antun Vujić.

Hrvatski sabor će pojedinačno glasovati o svim kandidatima i odluku će donositi većinom glasova svih zastupnika. Ako pojedini ili svi kandidati dobiju jednak broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru, ponovit će se glasovanje dok se ne izaberu članovi Vijeća HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a ima ukupno 11 članova. Hrvatski sabor bira i razrješuje devet članova imenovanih na mandat od četiri godine, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa javne radiotelevizije.

Zastupnici su u srijedu bez veće rasprave podržali izmjene Zakona o poštanskim uslugama kojima se unapređuju usluge prekogranične dostave paketa, osigurava bolji regulatorni nadzor, te izjednačavaju cijene prekogranične dostave paketa, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima.

Sve navedeno, kako je kazao državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, izravno će utjecati na nastavak trenda rasta paketnih pošiljaka i elektroničke trgovine u Hrvatskoj.

Na zadnjoj točki dnevnog reda zastupnici Živog zida nisu se kao predlagatelji pojavili na raspravi o svom prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine kojim predlažu uvođenje posebnog poreznog upravnog postupka ispitivanja porijekla imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.