sjednica u saboru

Odbor za medije otvorio temu govora mržnje u medijima, Stazić kritizirao prosvjed u Međimurju

05.06.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora podržao je na sjednici u srijedu izvješće povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana za 2018. te Vladine prijedloge imenovanja Majde Tafre Vlahović u Upravno vijeće Hrvatske izvještaje novinske agencije (Hine) i Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan, predstavljajući izvješće, rekao je da je od oko 6.000 tijela državnih i javnih tijela najviše zahtjeva za pristup informacijama upućeno Vladi, ministarstvima graditeljstva i unutarnjih poslova i Gradu Zagrebu, dok njih 2.560 nije zaprimilo ni jedan zahtjev.

Naveo je da je riješeno 95 posto zahtjeva te da je nastavljen trend da 20 posto zahtijeva podnosi isti podnositelj. Izvijestio je kako se 68 posto žalbi odnosi na šutnju tijela državne uprave te da je u odnosu na godinu ranije zabilježen porast upravnih sporova za čak 72 posto, odnosno da ih je lani pokrenuto 300.

Činjenicu da u 90 posto slučajeva Upravni sud potvrđuje odluku povjerenika smatra potvrdom dobrog rada. Napomenuo je kako su u više od 50 posto žalbe građana osnovane i naglasio važnost edukacije i promicanja prava na pristup informacijama te poručio kako mora zaživjeti ustavno i živo pravo, ne samo slovo Ustava, nego i njegov duh. Najavio je i preispitivanje i poboljšanje zakonodavnog okvira.

Odbor je jednoglasno podržao imenovanje Majde Tafra Vlahović, između četiri kandidata, na mjesto člana Upravnog vijeća Hine iz redova medijskih stručnjaka umjesto Vladimira Lulića kojemu je istekao mandat. Također je podržao Vladin prijedlog imenovanja Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije koja je odboru dostavila očitovanje da će, bude li imenovana, raskinuti radni odnos s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT). Odluka je donesena većinom glasova, a član Odbora Nenad Stazić bio je suzdržan.

Odbor je jednoglasno prihvatio i Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2017. koje je podnio predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije Josip Popovac rekavši kako je Agencija poslovala uredno i bila dobro vođena. Naveo je kako su u 2017. izrečene 44 mjere nakladnicima i elektroničkim medijima. Dodijelio je 11 radijskih i ni jednu televizijsku koncesiju. Pomoćnica ministrice kulture Marica Mikec rekla je kako Vlada predlaže Saboru prihvaćanje izvješća što je Odbor podržao.

U raspravi na Odboru otvorena je i tema govora mržnje u medijima pri čemu je član odbora Nenad Stazić rekao kako za sprječavanje te neprihvatljive pojave nema dovoljno alata i da se pogrešno pristupilo rješavanju tog problema. Govor mržnje je dobio pravo javnosti, ne znam zašto i trebalo bi ga zabraniti, rekao je Stazić dodavši kako očekuje da će se to zakonski riješiti.

  • +20
Prosvjed protiv Roma u Čakovcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Član odbora Veljko Kajtazi ispričao se što mora ranije napustiti sjednicu odbora, jer je po upravo dobivenoj informaciji nekome zapaljena kuća u Podravini pa hitno odlazi na teren. Na to je reagirao Stazić rekavši kako je danas nekome zapaljena kuća, a sutra će možda netko bit ubijen te da je takvo stanje i posljedica skandalozne izjave prenesene u medijima s nedavnog prosvjeda u Međimurju na kojem je jedan sudionik izjavio da "ima i poštenih Roma".

To je nezamisliv govor mržnje, ustvrdio je Stazić dodavši kako uopće nije iznenađen ovakvim razvijem događaja. Predsjednica Odbora Sunčana Glavak (HDZ) rekla je kako živi u Međimurju i da je dobro upoznata sa tamošnjom situacijom i tim problemom. U tom smislu najavila je održavanje tematske sjednice Odbora u Splitsko-dalmatinski županiji o industriji laži i govoru mržnje.