LEKO POTVRDIO

Sabor se raspušta u ponedjeljak, neka izbori počnu

24.09.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Josip Leko u popodnevnim satima potpisao je prijedlog odluke o raspuštanju Sabora o kojoj bi sutra trebali glasati zastupnici, potvrdio je u izjavi novinarima. Odluka će, uvjeren je Leko, biti donesena sutra, no na snagu će stupiti tek u ponedjeljak, nakon čega počinju teći i rokovi sazivanje izbora

'Potpisao sam upravo prijedlog odluke o raspuštanju Sabora. Sutra će biti uvrštena na dnevni red i nadam se da će biti donesena jer je potpisala većina klubova zastupnika u sadašnjem sazivu Sabora, i nadam se da će se Sabor raspustiti s 28. rujna', kazao je Leko novinarima u Saboru.

Drugim riječima, zastupnici bi sutra trebali glasati o prijedlogu odluke, koja bi onda stupila na snagu u ponedjeljak. Da se Sabor raspusti u petak 25. rujna, a da ta odluka stupi na snagu 28. rujna predložili su Klubovi zastupnika SDP-a, HNS-a, HSU-a, IDS-a i nezavisnog zastupnika Furia Radina, Klub zastupnika SDSS-a te Klub zastupnika nacionalnih manjina.

U prijedlogu odluke podsjeća se kako se prema Ustavu zastupnici u Sabor biraju na četiri godine, te kako se prema Ustavu Sabor može raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora, ako to odluči većina svih zastupnika. 'Hrvatski Sabor konstituiran je 22. prosinca 2011. S obzirom da su najavljeni prijevremeni izbori, predlaže se da Hrvatski sabor donese odluku o svom raspuštanju', stoji u obrazloženju prijedloga odluke.

Međutim, danas su se u Saboru čuli i prijedlozi da se Sabor zbog stanja u zemlji i situacije s izbjeglicama ne bi trebao još raspuštati i da sve poslove obavlja, zapravo, tehnička Vlada. Takvog je mišljenja bivša premijerka Jadranka Kosor.

'Čak nisam mogao zamisliti da bi netko takvo pitanje mogao postaviti jer je u Hrvatskoj potpuno normalno stanje, bez obzira na europsku krizu s izbjeglicama. Hrvatska vrlo dobro rješava tu situaciju, europsku situaciju rješava na svom području i u svojoj ingerenciji. Vlada ima potpuni legitimitet i legalitet da to riješi u dogovoru s Europskom unijom i susjedima. To je zaista europski problem u kojem Hrvatska u dobroj vjeri i na dobar način sudjeluje', kazao je Leko.

Upitan ima li tehnička Vlada sužene ovlasti, Leko je kazao: 'Ne, nema nikakvog ograničenja vezano za djelatnost Vlade. Druga je stvar korektnosti i ograničenja u budžetskim sredstvima. Vlada je odgovorna da vodi zemlju dok vlast ne preda novoj vladi.'

Nakon raspuštanja koje će se službeno dogoditi u ponedjeljak, počinju teći i rokovi za sazivanje izbora. Novinari su Leku upitali ima li kakve informacije kada bi izbori mogli biti i jesu li se po tom pitanju nešto dogovarali među strankama.

'Ne, unutar SDP-a ne razgovaramo na taj način. Mi razgovaramo i radimo kako bismo što bolje predstavili ovo što smo u ovom mandatu napravili. U vrlo teškim okolnostima smo napravili pozitivne pomake i promjene. Bavimo se time kako te trendove učvrstiti i ojačati. A kada će biti izbori, to će odlučiti predsjednica RH', kazao je Leko

Zastupnicima ovog saziva, unatoč raspuštanju Sabora, mandat će trajati do izbora novog saziva Sabora. Saborske službe zastupnicima su danas odaslale naputak vezan uz prestanak njihovih mandata, u kojem ih upravo na to i podsjećaju.

U naputku im se objašnjava kako nakon prestanka dužnosti imaju pravo na naknadu plaće do ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu.

Ako se u međuvremenu ne zaposle ili ne odu u mirovinu, zastupnici imaju pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon završetka mandata i na polovicu plaće narednih šest mjeseci.

Službe ih podsjećaju i da zastupnici kojima je ovo prvi mandat nemaju pravo na zastupničku mirovinu, koju po odluci Ustavnog suda mogu ostvariti oni koji su u saborskim klupama bili i prije konstituiranja ovog saziva, odnosno prije 22.12. 2011.