DOGOVOR VLADAJUĆIH I OPORBE

Sabor se priprema za prvu sjednicu: slažu se klubovi i odbori

Bionic
Reading

HDZ i SDP trebali bi se danas sastati kako bi kao najveća vladajuća i najveća oporbena stranka dogovorili detalje oko konstituirajuće sjednice Sabora te podjele saborskih odbora. Već se nagađa o imenima saborskih potpredsjednika, a nakon današnjeg sastanka mogla bi biti jasnija i situacija oko podjele odbora

Potpredsjednici Sabora iz redova HDZ-a, doznajemo, trebali bi biti Gordan Jandroković, najvjerojatniji budući predsjednik Sabora za dvije godine, te Željko Reiner i Miroslav Tuđman. Oporba ima pravo na dva potpredsjednika Sabora, a oni će najvjerojatnije doći iz redova najjačih oporbenih stranaka SDP-a i HNS-a.

SDP, koji u četvrtak ili petak uoči konstituirajuće sjednice Sabora tek treba održati svoju sjednicu Kluba i dogovoriti detalje rada u novom sazivu parlamenta za potpredsjednicu iz svojih redova najvjerojatnije će izabrati Milanku Opačić, koja je na toj funkciji bila i u prošlom sazivu. Što se tiče HNS-a, poručili su nam da nije sigurno tko će biti potpredsjednik iz njihovih redova, no da je opcija da to bude netko između Vesne Pusić, Milorada Batinića ili šefa stranke Ivana Vrdoljaka.

Saborski odbori, sukladno poslovniku, bit će podijeljeni sukladno osvojenim mandatima, no raspodjela između vladajućih i oporbe trebala bi biti dogovorena tek danas na sastanku između HDZ-a i SDP-a. Na čelu Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje se bira na konstituirajućoj sjednici bit će najvjerojatnije osoba iz kvote vladajućih, no tko bi to mogao biti, još nije poznato. Sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bit će netko iz opozicije, dakle iz redova SDP-a, a ta će funkcija najvjerojatnije ponovno pripasti Ranku Ostojiću

SDP će i na čela drugih odbora iz svoje kvote najvjerojatnije staviti osobe koje su tu funkciju obavljale u prošlom mandatu. Sukladno broju mandata čelno mjesto u odborima trebao bi dobiti i HNS, a neki odbor mogli bi dobiti i IDS te Živi zid, no Ivan Pernar kazao je za tportal da ih oko dogovora o odborima još nitko nije kontaktirao.

Usporedo s formiranjem odbora formirat će se i saborski Klubovi zastupnika. Svoje klubove imat će sve velike stranke – HDZ, SDP i Most. U Mostovu klubu uz zastupnike s njihove liste bit će i bivši član Živog zida Hrvoje Runtić, a čelnik mosta Božo Petrov nada se i 15. zastupniku u klubu.

Spekulira se da bi to mogao biti Goran Aleksić iz udruge Franak, no on je za tportal poručio da još ne zna kojem će se klubu priključiti.

Njega bi u svom klubu rado vidjeli i Ivan Lovrinović i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koji su na izborima izašli sa Živim zidom u sklopu koalicije Jedina opcija.

'Iskreno, nemamo još uvijek klub, ideja je da Ivan Lovrinović i ja oformimo klub s još nekim', kazao je Mišić za tportal.

HNS-ovom klubu priključit će se i HSU-ov Silvano Hrelja, a očekuju da će u klubu opet biti i manjinac Veljko Kajtazi

U kvoti vladajućih, potvrđeno nam je, svoj zajednički klub oformit će HSLS-ov Darinko Kosor, HDS-ov Goran Dodig te bivši HSS-ovac Branko Hrg. 'Da, imat ćemo zajednički klub kojem će se najvjerojatnije pridružiti i HSLS-ov Dario Hrebak koji bi u Saboru trebao biti dvije godine kao zamjena za Ivanu Maletić', rekao je za tportal šef HSLS-a Darinko Kosor.

Svi klubovi trebali bi biti oformljeni već u petak kako bi mogli sudjelovati u raspravi o Mostovim jamstvima. Naime, nakon konstituiranja Sabora, najavio je uoči konstituiranja, raspravit će se zakoni potrebni za formiranje Vlade, a onda i ostatak s dnevnog reda. Sabor će raditi i u subotu kako bi se Mostova jamstva odradila i Vlada potvrdila što prije.

U SDP-u zbog hitnosti u proceduri donošenja zakona najavljuju i ustavne tužbe, ali i mogućnost rušenja kvoruma. Iako neki spominju i mogućnost tzv. filibusteringa odnosno namjernog otezanja rasprave, ima onih u SDP-u koji smatraju da bi takvo ponašanje bilo kontraproduktivno i ništa ne bi postiglo. Kakvu će na kraju strategiju izabrati, SDP-ovci će odlučiti na sjednici kluba.