saborska rasprava

SDP-ovci protiv produženja valjanosti osobnih iskaznica: Što vam vrijedi što možete izaći iz zemlje kad se ne možete vratiti u nju

06.04.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Produljenje važenja osobnih iskaznica i putovnica jedna je od mjera u sklopu borbe protiv koronavirusa, kako bi se što više smanjio kontakt. Izmjene zakona je zastupnicima predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, no oni su imali i druga pitanja

'Ciljevi izmjena zakona su da građani u što manjem broju dolaze na šaltere policijskih uprava i postaja i da se kroz smanjenje bliskih kontakata zaštite i građani i službenici', kazao je zastupnicima Božinović.

Pritom je iznio podatak da je primjerice 2019. izdano čak 565.524 osobnih iskaznica.

Prema izmjenama zakona osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružani listovi koji isteknu vrijedili bi do 30 dana nakon dana završetka epidemije.

Repliku je imao Mostov Miro Bulj, koje je zanimalo pitanje propusnica, ali i otvaranje tržnica.

'Radimo sve da zaraza ne dosegne eksponencijalni rast. Situaciju držimo pod kontrolom i rast je linearan. Jutros bilo izdano oko 520 tisuća izdanih e-propusnica', kazao je Božinović.

Mostov Marko Sladoljev upozorio je pak na ulogu koju su navijači imali u krizi i upitao hoće li ih i dalje strože kažnjavati prema Zakonu o navijačima, nego što se kažnjava ljude koji krše samoizolaciju. 'O mirnodopskim temama kada prođe epidemija', odgovorio je Božinović.

'Da li je 9. siječnja održan sastanak u vladi oko koronavirusa? Kako je moguće da ove mjere nisu prije 15 dana bile na snazi?', upitao je SDP-ov Franko Vidović.

'Premijer i njegovi suradnici su vjerojatno među prvima detektirali da se nešto događa u Kini, no kao i sada i onda je bilo dosta nepoznanica o virusu i nismo znali hoće li doći u Europu. No činjenica je da se raspravljalo i da nas nije iznenadila epidemija kao što je neke druge države koje su izgubile stvar iz kontrole', odgovorio je Božinović.

  • +14
Zasjedanje Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Manjinski zastupnik Vladimir Bilek također je u replici upitao o otvaranju tržnica.

'Kao kad su se otvarali zatvoreni dijelovi tržnica, tako i sada dok mi razgovaramo traje videokonferencija sa svim stožerima i udrugom gradova i općina. Oni znaju koji su epidemiološki uvjeti, može li se osigurati razmak... kada dobijemo povratnu informaciju da su poduzete sve mjere odluka će se pustit. To može biti vjerojatno već i sutra', odgovorio je Božinović.

Hrastov Hrvoje Zekanović upitao je da li se s nekim mjerama kasnilo zbog izbora u HDZ-u, ali i da li je Vlada odustala od 'sulude namjere praćenja mobitela'.

'Promišljamo o svim mogućnostima kako bi se smanjilo širenje zaraze, kakvo je rješenje ovog pitanja i kako će se riješiti ne mogu reći jer to nije resor unutarnjih poslova. I ove metode koje su primjenjene mogu davati rezultate ali sve će ovisiti o tome kako se epidemija bude razvijala', rekao je Božinović.

Neki podržavaju produljenje važenja osobnih iskaznica, no ne i SDP

U izlaganju u ime GLAS-a Vesna Pusić podržala je izmjene zakona koje se odnose na produljenje osobnih dokumenata ali je upozorila na jedan problem.

'Trebalo bi susjedne države diplomatskom notom obavijestiti da su naše iskaznice i putovnice važeće do završetka epidemije', kazala je Pusić.

'Ovi zakoni služe za bacanje prašine u oči. Što vam vrijedi da možete izać iz zemlje, ako se ne možete vratiti u nju. Ovi zakoni su bez svrhe', poručio je u ime SDP-a Ranko Ostojić.

Smatra i da treba da bi trebalo propisati obustavu tehničkih pregleda.

Produljenje putovnica, kaže, također je bespotrebno kada se tako i tako nigdje ne može putovati jer su granice zatvorene u dobrom dijelu država.

Treniranjem strogoće Ostojić smatra pitanje propusnica gdje su ljudi suočeni da im je otežano ići na benzinsku postaju po gorivo ili u dućan jer je to u susjednoj općini. 'Pogledajte zagrebačke kvartove. Kako bi bilo da netko s Peščenice ne može na Jarun, a tu je puno veće grupiranje ljudi', kazao je.