sjednica sabora

Bernardić dočekao izglednu državnu odvjetnicu na nož: Hoćete li se baviti imovinom HDZ-ovaca, kupovinom zastupnika ili korona-profiterima?

07.05.2020 u 09:53

Bionic
Reading

Iako je sve jasnije da bi skoro moglo doći do raspuštanja Sabora, zastupnici su radni tjedan nastavili normalno, a na raspravi se našao prijedlog imenovanja nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek

'Ovo je prvi puta da je procedura drugačija, da su kandidati podnosili programe i druge dokumente. Nakon analize Vlada je utvrdila kao svoj prijedlog kandidata Zlatu Hrvoj Šipek. Cijeli svoj profesionalni vijek je provela u državnom odvjetništvu, kazao je predstavljajući novu glavnu državnu odvjetnicu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

'Mislim da je najbolji kandidat. Ona u svom radu nema nikakvih dvojbenih točaka ili mrlja. Ovo je svojevrsni presedan, ovo je po prvi put da ćemo imati ženu na čelu državnog odvjetništva, i po prvi put da nije iz kaznenog dijela nego iz građanskog', rekao je Bošnjaković.

No nakon njegovog izlaganja odmah je stanku zatražio Mostov Nikola Grmoja. 'Tužno je da o ovako bitnoj funkciji raspravljamo uoči raspuštanja sabora i da ova trgovačka koalicija bira glavnog državnog odvjetnika', kazao je Grmoja i zatražio stanku zbog slučaja problemima u diplomaciji i MVEP-u.

'Sve je to u u skladu s riječima Jandrokovića - čuvajmo leđa jedni drugima', kazao je Grmoja.

'Te optužbe su neutemeljene, prema tome pazite što govorite', kazao mu je Jandroković.

  • +18
Sabor raspravlja o imenovanju Zlate Hrvoj Šipek glavnom državnom odvjetnicom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Za stanku se javio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Odbacujem sve optužbe koje je iznio kolega Grmoja jer su paušalne i neistinite. Postupak za izbor glavne državne odvjetnice je vođe sukladno zakonu i transparentno. Pokazao je da je HDZ-u i Vladu stalo da DORH bude tijelo kakvo je predviđeno zakonom', kazao je Bačić.

Stanke su zatražili i Ivan Lovrinović, Goran Aleksić, ali i Hrvoje Zekanović, kojeg zanimalo da li je Zlata Hrvoj Šipek bila članica Komunističke partije.

'Nismo optimistični zbog prijedloga Vlade jer DORH zadnje tri godine nije procesuirao korupciju, a danas je prijedlog osoba koja se pravila građanskim, a ne kaznenim pravom. Jučer nas je šokirala izjavom da glavni alat borbe protiv korupcije nije kazneni postupak. Ona će nastavit će put prethodnika, a to je zatvaranje očiju pred korupcijom', kazao je u ime SDP-a Davor Bernardić.

Spoemnuo je i kako je šturo korupciju spomenula u svom programu. 'Da li joj je netko došapnuo da to ne spominje', upitao je Bernardić u raspravi po klubovima.

'Varate se ako mislite da će građani zbog koronavirusa zaboraviti na korupciju', kazao je Bernardić.

Upitao je novu državnu odvjetnicu hoće li se pozabaviti imovinom HDZ-ovaca, kupovinom zastupnika u Saboru ili 'korona profiterima'.

'Hoće li se pozabaviti pitanje Doma za starije u Splitu gdje je ravnatelj Škaričić deset dana ušutkavao medicinsku sestru koja je pokušala prijaviti što se dogodilo', kazao je Bernardić.

'Nemojte potcjenjivati građane, kad god budu izbori građani će reći ne korupciji, žetončićima i korona profiterima', kazao je Bernardić.

Marin Škibola iz Nezavisne liste mladih upitao se zašto je otišao bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić, kazavši da pravi razlog nikad nije otkriven. 'Izbor nove glavne državne odvjetnice je predstava za javnost', poručio je.

Upitao je Bošnjakovića kada će se početi baviti problemom fiktivnih prebivališta. Ponudio je svoje rješenje, a to je da se oporba udruži i ne izađe na izbore sve dok se ne riješi problem fiktivnih prebivališta.

Snježana Sabolek iz Živog zida kandidatkinji za glavnu državnu odvjetnicu poručila je da je zrela za mirovinu i da će biti 'marioneta' nakon čega će moći ići u mirovinu. 'Da ste mlađi imali bi volje za borbu protiv kriminala', kazala je Sabolek.

'Znate da ćete biti marioneta i da ćete plesati kako kriminalci diktiraju. Vi niste osoba za obračuna s kriminalom', poručila je Sabolek.