afera janaf i korupcija

Sabor raspravlja o istražnom povjerenstvu: 'Ako želimo borbu protiv korupcije u njoj moramo biti svi zajedno bez obzira na političku pripadnost'

08.12.2020 u 21:26

Bionic
Reading

Hrvatski sabor raspravlja u utorak o prijedlogu 40 oporbenih zastupnika za osnivanjem povjerenstva koje bi istražilo eventualna ometanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i na procesuiranje slučajeva korupcije, a potaknuto "aferom Janaf".

Iza tog prijedloga stoje svi oporbeni klubovi, koji nakon curenja informacija u "aferi Janaf", žele da se istraži eventualni utjecaj političkih tijela na opstruiranje istraga, slabosti zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propusti u sigurnosnom i pravosudnom sustavu.

Takvo bi povjerenstvo, kažu, ispitalo postoje li manjkavosti u zakonodavnom i institucionalnom okviru koje omogućavaju utjecaj politike na rad policije, DORH-a, SOA-e ili sudova, gdje može doći do odavanja klasificiranih informacija iz sustava neovlaštenim osobama.

Iz vladajućeg HDZ-a su ranije iznijeli da takvo povjerenstvo neće podržati jer prelazi okvire Zakona o istražnim povjerenstvima. Istaknuli su da bi se rad tog povjerenstva sveo na jednu radnu skupinu koja bi trebala na određeni način mijenjati zakone koji se odnose na provođenje istražnih radnji, izvida, cijeli kazneni postupak u Hrvatskoj.

Nikola Grmoja (Klub Mosta) jedan od podnositelja prijedloga, ocijenio je da je ulaskom Hrvatske u EU oslabio sustav nadzora i mehanizam obračuna s korupcijom i organiziranim kriminalom. Tvrdi da je stvoren pravni nered koji je omogućio ometanje kaznenih postupaka ili njihovo stalno vraćanje na početak. Afera Janaf prelila je čašu i potaknula oporbu da nastupi ujedinjeno, rekao je Grmoja ustvrdivši kako su očito na to neke od institucija zažmirile po političkom nalogu.

Kaže i da Državna revizija nije bila u Janafu šest godina kako bi mogla utvrditi nepravilnosti u javnim nabavama. Dodao je da državna revizija nema zakonsku nadležnost za kontrolu javne nabave u Janafu, a da Porezna uprava 'spava na ušima i žmiri na nezakonito stečen novac'.

Argumente protiv istražnog povjerenstva odbacujemo kao cinične i lažne, poručio je Grmoja. Dodao je kako sada čeka člana vladajuće koalicije Milorada Pupovca (SDSS) da kaže - kako nije vrijeme za povjerenstvo, kao što je to tvrdio i za povjerenstvo za Agrokor.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) ustvrdio je da HDZ ne dopušta osnivanje povjerenstva koje bi trebalo odgovoriti kako spriječiti curenje informacija iz istrage i dojave osumnjičenicima. Dodao je kako je osumnjičeni iz afere Janaf (Dragan Kovačević) bacio mobitel u Savu koji su, srećom, ronioci pronašli. Ako želimo borbu protiv korupcije u njoj moramo biti svi zajedno bez obzira na političku pripadnost, poručio je Grbin. I on kao i više njegovih oporbenih kolega, naveo je kako u Saboru nema predstavnika Vlade.

Sandra Benčić (Klub Zeleno lijeva koalicija) ustvrdila je da je HDZ, nakon prvotne podrške osnivanju povjerenstva, onda naknadno odustao kada je uvidio da to neće biti samo show za javnost, i da je premijer rekao kako je svrha povjerenstva postavljena preširoko. Rekla je da je svrha povjerenstva utvrditi slabe točke sustava, a ne sudski predmeti, te da za razliku od saborskog odbora imaju mogućnosti pozivati svjedoke pod prijetnjom sankcija.

Benčić kaže kako HDZ podržava sustav koji je slab i neotporan na politički utjecaj i da je zato premijer tražio da HDZ-ovi zastupnici ne daju potporu povjerenstvu. "Zato godinama nema sudskih presuda za ukradene milijarde i slučajeve korupcije, a nelegalno stečeni novac se skriva u stanovima i garažama", ustvrdila je.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) rekao je kako je legitimno da oporba traži osnivanje istražnog povjerenstva kao i da je poznato da istražna povjerenstva ne rješavaju ništa. Podsjetio je na slučajeve bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika HGK Nadana Vidoševića, novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića iz SDP-a, skupine Borg u slučaju Agrokor, obnova Gunje nakon poplave, višestruko bojanje tunela.

Sve to polako ide u zaborav, jer smo društvo dvostrukih mjerila, ocijenio je Zekanović.

Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret) najavila je potporo osnivanju istražnog povjerenstva.

Korupcija nije stvar percepcije. Institucije ne rade svoj posao, jer su njihovi ključni ljudi politički instrumentalizirani ili i sami inkriminirani. Korupcija je stara boljka, no civilizacijsko dostignuće je borba protiv korupcije, rekla je Vidović Krišto.