šalje se ustavnom sudu

Sabor ovoga tjedna odlučuje o Mostovim referendumskim pitanjima

05.04.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatski sabor ovoga će tjedna odlučiti o prijedlogu svog Odbora za Ustav da oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanu covid potvrda i „stožerokracije“ treba poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

Sabor će taj prijedlog raspraviti u srijedu, a o njemu glasovati u petak, kada će zaključiti 10. sjednicu započetu sredinom siječnja.

U Velikom tjednu zastupnici neće zasjedati, ponovno okupljanje planirano je za srijedu, 20. travnja, kada će aktualnim prijepodnevom početi nova sjednica koja će trajati do 15. srpnja.

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Most je i na sjednici Odbora ustrajao da o obje njegove inicijative treba raspisati referendum, a ne ih slati Ustavnom sudu.

Što žurnije, a najdalje do kraja rujna, treba raspisati referendum za obje inicijative, a ako se Odbor ipak obrati Ustavnom sudu tražimo izuzeće Miroslava Šeparovića, poručio je Nikola Grmoja.

Rasprava i o novom zakonu o komasaciji

Drugačijeg je mišljenja bio HDZ-ov Branko Bačić, predložio je da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti za obje inicijative.

Nema demokratske države koja je mjere donosila dvotrećinskom većinom, ocijenili smo da o mjerama, kada treba reagirati brzo, odlučuje izvršna vlast, rekao je Bačić.

Sabor će u srijedu raspraviti i konačan tekst novog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojim bi se to zemljište okrupnilo, za što je u iduće četiri godine osigurano 313 milijuna kuna.

Namjera je Vlade, koja je zakon predložila, da se čim više zapuštenog i rascjepkanog zemljišta obrađuje, da se male i nepravilne parcele spoje u veće i pravilnije, osigura pristup do njih, uredi komunalna mreža i urede imovinsko-pravni odnosi.

Sabor će ovoga tjedna raspraviti i dva zakona koji će izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti te stranci pod supsidijarnom zaštitom.

Riječ je o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca te Zakona o socijalnoj skrbi.