RASPUŠTANJE U PETAK?

Sabor odrađuje posljednji radni tjedan

21.09.2015 u 09:03

Bionic
Reading

Prema najavama predsjednika Sabora Josipa Leke, zastupnici će najvjerojatnije u petak donijeti odluku o raspuštanju Sabora. No zadnji tjedan zastupnici će raditi punom parom, a, neuobičajeno, kreću već danas

Na današnjem zasjedanju koje bi trebalo započeti u 14 sati zastupnici će objedinjeno raspraviti dva prijedloga izmjena Zakona o pravima potrošača, jedan predložen od strane Vlade, a drugi od Josipa Kregara iz stranke Naprijed Hrvatska.

Vlada svojim prijedlogom predlaže usklađivanje potrošačkih prava s pravima koja su na snazi u EU, a predloženim izmjenama trgovcima bi se brisala obveza da ističu staru i novu cijenu u sniženjima kraćima od tri dana.

Predlaže se i donošenje pravilnika kojima će se urediti početak sezonskog sniženja, jasnije utvrditi postupak sklapanja ugovora o uslugama putem telefona i propisati aktivnija uloga jedinica lokalne samouprave u sustavu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača.

Kregarov prijedlog nalazi se na dnevnom redu još od 1. srpnja, a odnosi se ne prijedlog da se dužnicima u švicarskim francima omogući lakše ostvarivanje pojedinačnih prava u slučajevima kada je kolektivnom tužbom utvrđeno kršenje Zakona o pravima potrošača.

Mađutim, Sabor je u međuvremenu izmijenio zakone o potrošačkom kreditiranju te o kreditnim institucijama i tako banke obvezao na konverziju u euro kredita vezanih uz švicarski franak.