NAKON PUČKE PRAVOBRANITELJICE

Sabor odbio izvještaj pravobraniteljice za djecu, otvorena vrata za smjenu?

10.06.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Sa 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdržanih Sabor nije podržao zaključak da se prihvati izvještaj pravobraniteljice za djecu, čime su, smatra ona, otvorena vrata i za njezinu smjenu, kao i prije koji tjedan za pučku pravobraniteljicu. Protiv su bili gotovo svi zastupnici Domoljubne koalicije, oporba je bila za, dok su Mostovi zastupnici bili suzdržani

Da bi izvještaj pravobraniteljice za djecu mogao dobiti odbijenicu, pretpostavljalo se već ranije, pogotovo kada se uzmu u obzir kritike koje su iz redova vladajućih stizale posljednjih dva dana tijekom rasprave. Odbijanjem izvještaja postavilo se i pitanje skore smjene pravobraniteljice, a podsjetimo, prije nekoliko tjedana ista stvar se dogodila s izvještajem pučke pravobraniteljice.

I sama pravobraniteljica Ivana Milas Klarić očekuje smjenu nakon ovakve odluke Sabora. 'Zapravo bi morala očekivati smjenu, s obzirom na relativno jasnu odredbu zakona, doduše Vlada bi o tome trebala uputiti prijedlog. Tako da ako Vlada ne uputi prijedlog nastaje jedna pat pozicija. U svakom slučaju, ovakva odluka jest utjecaj politički na neovisnost rada pravobranitelja i bio je očekivan. Rezultat glasanja jest reakcija na razgovor o neovisnosti intisuticija', kazala je Milas Klarić.

Zastupnici su izglasali i izvještaje o radu mirovinskih fondova, no predsjednik Sabora Željko Reiner odbio je u dnevni red uvrstiti zahtjev Laburista za raspuštanjem Sabora. Iako ga je Nansi Tireli podsjetila da je na jednoj televiziji kazao kako će to biti brzo odrađeno te već u petak uvršteno u dnevni red, Reiner joj je dobacio: 'Ima i sljedeći petak.'

Tireli ga je još jednom upozorila kako je rekao da će to po hitnoj proceduri uvrstiti u dnevni red, no Reiner joj je poručio da će biti uvršteno prema poslovničkim odredbama, u roku od 15 dana.

Reiner je drugi petak zaredom odbio uvrstiti HNS-ove zaključke o kurikulumu na tragu zahtjeva s velikog prosvjeda. Iako im je prošli tjedan kazao da će ih uvrstiti ovaj petak, danas je ponovno poručio da će to napraviti sljedeći tjedan.