standardizacija

Sabor o usklađivanju s EU-ovim pravilima; Lalovac: Za obične građane to su komplicirani pojmovi

01.10.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, čiji su predsjednik i jedan potpredsjednik od srijede u samoizolaciji, u četvrtak je podržao izmjene Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata

Za obične građane to su komplicirani pojmovi, izmjene se uglavnom tiču poslovnih subjekta, odnosno standardizacije platnih transakcija između velikih subjekata poput banaka, osiguravajućih društava i tržišta, rekao je Boris Lalovac (SDP).

Objasnio je kako Hrvatska pristupa europskom tržištu i tržištu kapitala pa sve transakcije njenih građana i poduzeća sa zemljama EU-a moraju imati određeni standard, a predložene izmjene idu za tim.

Izmjenama koje je predložila Vlada, hrvatsko se zakonodavstvo usklađuje s Direktivom (EU) 2019/879, s kojom sve države članice do kraja prosinca trebaju uskladiti svoje zakonodavstvo, kako bi se osiguralo ujednačeno razumijevanje pojmova "središnja druga ugovorna strana" i "sudionik".

Na tu činjenicu upućuje Josip Begonja (HDZ) i podsjeća kako imamo obvezu kontinuirano usklađivati svoje zakonodavstvo s pravom stečevinom EU-a.

Zvonimir Troskot (Most) kaže kako je predloženi zakon jedan od zakona koji će u Sabor dolaziti u okviru priprema za eurozonu, sa čim se Most ne slaže, jer naša ekonomija nije spremna za euro.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik akademik Željko Reiner od srijede su u samoizolaciji jer su bili u bliskom kontaktu s osobom kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom, pa sjednicom predsjeda potpredsjednik Ante Sanader (HDZ).

Predsjednik Jandroković je dobro, doznaje se u četvrtak u njegovu Uredu, a po jučerašnjim informacijama redovito i stalno komunicira s potpredsjednicima Sabora.