PRODULJEN MANDAT

Sabor imenovao Anku Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom

17.10.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Nakon što joj je prije nekoliko mjeseci istekao mandat, Anka Slonjšak ponovno će obavljati dužnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Većinom glasova, nakon kratke rasprave, zastupnici su podržali njezino ponovno imenovanje

Da se Slonjšak ponovno imenuje za pravobraniteljicu, zatražila je u ime Vlade ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić istaknuvši pritom kompetencije i iskustvo na području promicanja i zaštite prava osoba s invaliditetom koje Slonjšak posjeduje.

Ispriku od resorne ministrice odmah je zatražio HNS-ov Goran Beus Richembergh podsjetivši da je Anki Slonjšak mandat istekao krajem svibnja. 'Hrvatski sabor radio je sve do početka srpnja i da niste mogli provesti postupak na vrijeme nego dovesti cijeli sustav pravobraniteljstva do pucanja, odnosno do nefunkcionalnosti nešto je što iziskuje Vašu ispriku ovome domu', kazao je Beus Richembergh, na što se Juretić i ispričala 'svima onima kojima je možda nanesena nepravda'.

Da Slonjšak treba izabrati za pravobraniteljicu, založila se u ime Mosta Ines Strenja Linić. 'Pokazala je da usprkos invaliditetu invalidne osobe dalje mogu biti aktivne samo na drugačiji način, i da osobe s najtežim invaliditetom mogu obavljati i najsloženije funkcije. Njenim upornim zalaganjem za prava invalidnih osoba i ustrojem ureda koji ranije nije ni postojao, ured je prepoznat i kao savjetodavno tijelo od strane pojedinaca, ali i pravnih osoba, udruga, različitih institucija. Uputila je brojne preporuke gradonačelnicima da u svojim proračunima osiguraju sredstva kojima će prilagoditi ulaze kako bi svi njeni sugrađani mogli ulaziti u škole, ljekarne, trgovine i zdravstvene ustanove', poručila je mostovka.

Replicirao joj je SDP-ov Domagoj Hajduković.

'Moram vam reći da ne postoje invalidne osobe. To ste nekoliko puta rekli. S tim osobama je sve uredu, oni samo imaju invaliditet', kazao je Hajduković.

Zašto se o ovome raspravlja tek sada, upitao je HDZ-ov Željko Reiner kazavši kako je na ljeto predlagao još jednu sjednicu Sabora kako bi se upravo raspravilo o pravobraniteljici. 'Tada je oporba odbila na Predsjedništvu da se održi još jedna sjednica na kojoj bi bile te dvije točke za koje sam ja držao da su važne. Ti isti koji se sada čude zašto sad tek dolazi na red tada su očito smatrali da nisu važne, sad smatraju da su jako važne. Bilo je odbijeno da se održi još jedna plenarna sjednica Sabora. Imao sam potrebu to reći da ne bi ostale nikakve dvojbe tko je kriv za to što se danas o tome tek raspravlja. Mogli smo to raspraviti u prošlom sazivu', rekao je Reiner.

Reineru je odgovorila HNS-ova Vesna Pusić. 'Problem je bio da niste mogli sakupiti kvorum u cijelom šestom mjesecu u Parlamentu i zato nije došlo na dnevni red, a ne zato što je u Predsjedništvu Sabora eventualna opozicija bila protiv toga. Pa odnosi su koliko, 4:2? Dakle, ne može se očekivati da će se odluke u Parlamentu donositi konsenzusom, zato postoji većina', rekla je Pusić.


448237,434925,430180,419882