TRAŽI SE KONSENZUS

Sabor će o ustavnim sucima glasovati javno

06.05.2016 u 17:33

Bionic
Reading

O izboru ustavnih sudaca Sabor će ovoga puta glasovati javno, potvrdio je u petak predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak

'Glasovanje će biti javno i na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od 10 kandidata o kojima će glasovati Hrvatski sabor javno, kako bismo mogli doći do tog konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtjeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru', rekao je Podolnjak novinarima.

Ustavne suce Sabor je od 2008. godine imenovao tajnim glasovanjem, koje se po saborskom poslovniku u pravilu provodi kad je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje. Ta se metoda, međutim, pokazala nepremostivom zaprekom nakon što je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se ustavni suci imenuju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

Posljednji put imenovanje tajnim glasovanjem pokušano je u srpnju prošle godine, kada je Sabor na prijedlog većine birao dvoje ustavnih sudaca između Ivane Čalić, Mladena Bajića i Sanje Barić, no ni jedan kandidat nije dobio potreban 101 glas.

Sanji Barić, za koju se nagađalo da bi jedina mogla biti izabrana nakon što je vladajuća koalicija uspjela pridobiti da za nju glasa HDSSB, do izbora su nedostajala dva glasa. Tko je tada 'izdao' dogovor nije se doznalo, no iz HDSSB-a su poručivali kako je Barić dobila njihovih šest glasova pa se vjerojatno radilo o nekom iz tadašnje vladajuće većine.

Ovoga se puta, kako se čini, ništa ne želi prepustiti slučaju pa je u Odboru dogovoreno da će lista kandidata sadržavati točno onoliko imena koliko se ustavnih sudaca traži - deset.

Rok za podnošenje kandidatura za ustavne suce istekao je u četvrtak u ponoć, a Odboru su do petka pristigle 43 kandidature, no s procedurom će se pričekati do slijedećeg tjedna jer su se kandidati mogli prijaviti i poštom.

Podolnjak je objasnio kako će se nakon toga utvrditi jesu li kandidature pravovaljane te pozvati kandidate na razgovor otvoren za javnost.

Razgovor s kandidatima vjerojatno će početi u ponedjeljak, 16. svibnja.