GASI SE AUDIO

Sabor će ipak raspravljati o upravljanju državnom imovinom

15.07.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Sabor je 81 glasom za i 37 protiv izglasao Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, prema kojem će za upravljanje državnom imovinom ubuduće biti zadužen Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a AUDIO, pod kojim je dosad bila državna imovina, ugasit će se

Upravljanje državnom imovinom, sukladno novom zakonu, ujedinit će se u postojećem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koji bi upravljao nekretninama i udjelima u tzv. strateškim tvrtkama, kojih je oko pedeset i pet.

Manjinski udjeli u 'nestrateškim' tvrtkama, a kojih je preko 500, prijeći će pak u Centar za prodaju i restrukturiranje (CERP), a AUDIO će se ugasiti.

Prema planovima Vlade, manjinski udjeli u nestrateškim tvrtkama trebali bi ići na prodaju. 'Nema privatizacije strateški važnih poduzeća, ali zato sve one druge nemaju što raditi u državnom portfelju i moraju se staviti na tržište', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na raspravi prije dva tjedna.

Osim DUUDI-ja i CERP-a, osnovat će se i posebno povjerenstvo u kojem će, uz potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, biti još pet ministara. Oni će, primjerice, odlučivati o raspolaganju, pa i prodaji nekretnina u vlasništvu države čija je vrijednost između milijun i sto milijuna kuna. Za nekretnine ispod milijun kuna, odluke će donositi DUUDI, a iznad sto milijuna kuna Vlada.

Sukladno amandmanu Vlade, o upravljanju državnom imovinom raspravljat će svake godine i Sabor. Naime, DUUDI će ubuduće, osim Vladi, Izvješće o provedbi Plana upravljanja državnom imovinom morati dostaviti i Saboru na usvajanje.

No zastupnici nisu prihvatili zaključak SDSS-a koji je zatražio da DUUDI 'sačini izvještaj o stanju državne imovine u RH te ga u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona podnese Saboru'.

Prihvaćen je amandman Vlade preko kojeg je Upravno vijeće CERP-a povećano za dva člana. U njemu će, uz predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, zamjenike ministara gospodarstva, financija, prometa i poljoprivrede te predstavnika sindikata, sjediti i zamjenik ministra hrvatskih branitelja te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

VUKŠIĆ: HRVATSKA POSTAJE KANCELARSKA DRŽAVA, A ŠEF DUUDI-JA NAJMOĆNIJA OSOBA U HRVATSKOJ

Protiv Zakona o upravljanju državnom imovinom pobunio se i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, koji je saborske novinare prije samog glasovanja podsjetio na to da je Hrvatska po državnoj imovini peta zemlja u Europi.

'Ono što je najopasnije u zakonu, članak 2. stavak 2., raspolaganje državnom imovinom podrazumijeva pravo na otuđenje, opterećenje, ograničenje i odricanje prava. Ovo je temelj za konačnu rasprodaju državne imovine. U Ustavu se ne predviđa rasprodaja, nego uporaba državne imovine za interese društva odnosno svih građana Republike, a ne samo pojedinaca, odnosno budućih vlasnika onoga što je sada vlasništvo RH. Još jedna velika negativnost ovoga zakona je to  što će jedinice lokalne samouprave pasti na koljena, jer on omogućuje DUUDI-ju da ne plaća više komunalnu naknadu na svoje vlasništvo pa će neke lokalne jedinice ostati bez 20 posto svojih prihoda. Kako će te lokalne jedinice ispunjavati svoje zadaće kad ostaju bez prihoda? Ovo je početak kraja parlamentarne demokracije, Hrvatska postaje kancelarska država, prva osoba DUUDI-ja postaje jedna od najmoćnijih osoba u RH, kao što sam rekao Chuck Norris u Hrvatskoj. Sabor je razvlašten i to je sigurno tužna činjenica za parlamentarizam u RH', rekao je Vukšić.