ŽELI I DALJE BITI GRADONAČELNIK

Sabo ne odustaje, kreće na izbore s nezavisnom listom?!

08.04.2014 u 14:35

Bionic
Reading

Po hodnicima vukovarske gradske uprave već se govori o tome da bi gradonačelnik Željko Sabo mogao izaći na prijevremene lokalne izbore kao kandidat svoje nezavisne liste. Pritisnut aferama i istragom USKOK-a o podmićivanju vijećnika, zbog kojih je podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDP-a, Sabo izgleda razmišlja o tome da novi mandat osigura izvan te stranke, računajući na osobnu popularnost koju je do sada stekao kod određenog broja Vukovaraca

Sabo danas nije bio dostupan radi komentara glasina o pokretanju nezavisne liste, ali ova mogućnost nametnula se kao vrlo vjerojatna i u razgovoru s osobama dobro upućenima u vukovarska politička zbivanja.

'Bez Sabe nema SDP-a u Vukovaru. On sve radi sam, a ostali samo izvršavaju njegove ideje. Najbolje će se to vidjeti osnuje li nezavisnu listu. SDP tada sigurno neće imati svog kandidata ili će morati nekoga dovesti, jer ovdje mu iz nitko SDP-a ne može konkurirati. Uvjeren je da ima karizmu i ugled potrebne da, bez obzira na afere, osvoji još jedan mandat. Sigurno je da je izgubio dio glasača posljednjih mjeseci, ali i da još uvijek uživa veliku podršku', ocijenio je danas tportalov sugovornik iz Vukovara želeći ostati anoniman.


Sabine političke suparnike kao da ne brinu njegovi planovi. HDZ i HSP AS dogovaraju koaliciju, potvrdio nam je Pero Čorić, glavni tajnik HSP-a AS, dok je šef gradskog HDZ-a Damir Barna tajnovito izjavio da se 'može zaključiti s kim će izaći na lokalne izbore'.

'Sabo je trebao podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika i vratiti se pred građane te tražiti povjerenje tek kada razriješi ove optužbe. Ovako ne sumnjam da je njegovo sadašnje ponašanje rezultat dogovora s predsjednikom stranke Milanovićem. Ali moja je procjena da se Sabe trebaju odreći imaju li imalo političke mudrosti. HDZ i mi imamo vrlo jasne dogovore i očekujemo da nam se pridruže i druge stranke hrvatskog predznaka', rekao je tportalu Čorić.

Goran Bošnjak, predsjednik gradskog SDP-a, ništa nije čuo o mogućem Sabinom soliranju na prijevremenim lokalnim izborima. 'Sve će biti jasnije nakon sjednice predsjedništva stranke. Gradska organizacija donijet će odluke na kasnijoj sjednici gradskog odbora', rekao nam je Bošnjak.

U vukovarskom SDP-u za sada ne znaju hoće li Sabo, nakon ostavke na mjesto člana Predsjedništva SDP-a, napustiti i poziciju predsjednika županijske i potpredsjednika gradske organizacije. Damir Barna, predsjednik vukovarskog HDZ-a, rekao je da HDZ zanimaju samo predstojeći izbori i stvaranje koalicije kojom planiraju prevagnuti nad opcijama koje za sada čvrsto kontrolira Sabo. 'Pregovaramo s potencijalnim koalicijskim partnerima', poručio je Barna, misleći očito na HSP AS.

Vijećnici SDP-a i SDSS-a do sada su Sabi garantirali prolazak odluka u inače izrazito polariziranom Gradskom vijeću, sve do rušenja proračuna, prije desetak dana, kada je u korist HDZ-a i HSP-a AS prebjegao SDP-ov vijećnik Željko Pinjuh, izazvavši tako nove lokalne izbore. Oporbeni vijećnici uvjetovali su prolazak proračuna Sabinom ostavkom zbog afere podmićivanja vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, za što ga sumnjiči USKOK, ali je on odbio ultimatum.