UNIŠTAVANJE KOMARACA

Sa 15 kuna mjesečno tretmane će financirati i Vukovarci

18.07.2010 u 18:34

Bionic
Reading

Na adrese Vukovaraca uskoro će, uz uplatnice za komunalnu naknadu, stići i po jedna uplatnica za tri ljetna mjeseca na kojima će stajati iznos od 15 kuna koliko bi građani trebali sufinancirati tretiranje komaraca iz zraka

Inicijativu da na dobrovoljnoj osnovi građani tijekom srpnja, kolovoza i rujna podupru gradski proračun dao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, najavljujući slanje po još jedne prazne uplatnice kojom će, ako to žele, moći donirati dodatni iznos za aviotretman komaraca: 'Svakome ostavljam na volju hoće li iznos koji će mu stići na kućnu adresu uplatiti ili neće.'

Planiramo tijekom ljeta tretirati komarce iz zrakoplova najmanje još jedanput, a možda i dvaput, osiguramo li dovoljno sredstava. Nitko nam neće pomoći ako si sami ne pomognemo u otklanjanju ove 'elementarne nepogode'', poručio je Vukovarcima putem službene internetske stranice grada Željko Sabo.

Za jedan tretman komaraca sa zemlje, a u Vukovaru je obavljeno već nekoliko takvih akcija, treba izdvojiti 116.000 kuna, dok za uništavanje komaraca iz zrakoplova treba 300.000 kuna, što su doista vrlo značajna sredstva. 'Grad Vukovar jedini u okruženju sustavno radi na rješavanju problema komaraca te smo u gradskom proračunu predvidjeli 600.000 kuna za tu namjenu, što je iznos identičan onome iz prošle godine. Zbog trenutačne vrlo nepovoljne situacije s najezdom komaraca, taj iznos zasigurno neće biti dovoljan. Nadam se i vjerujem da će građani Vukovara podržati moje nastojanje', prokomentirao je gradonačelnik Sabo.

Komarci su prošloga vikenda tretirani na području cijeloga Podunavlja, odnosno na iločkom i vukovarskom te području osam okolnih općina. Tretirani su zeleni pojas, šumski dijelovi, minirana područja, bare i haglovi, odnosno sva ona područja koja su prirodno stanište komaraca i ne mogu se tretirati sa zemlje. Polovicu novca za tretman iz zrakoplova osigurala je Vukovarsko-srijemska županija, a drugu polovicu gradovi i općine nad kojima se vršilo tretiranje komaraca.