porazni podaci

S EU tržišta u 10 godina nestalo 26 posto generičkih lijekova

04.05.2023 u 18:11

Bionic
Reading

U proteklih deset godina s europskog je tržišta nestalo 26 posto generičkih lijekova, a najčešći je razlog bio neisplativost proizvodnje zbog preniskih cijena lijekova, upozoreno je u četvrtak na panel raspravi vodećih ljudi europske farmaceutske industrije.

Zbog cjenovne politike prema generičkim lijekovima, u proteklom je desetljeću s europskog tržišta nestalo 33 posto antibiotika i 40 posto lijekova za liječenje tumora, istaknuli su stručnjaci u online raspravi na europskom portalu Politico.

Philippe Drechsle, član Izvršnog odbora (Teva Europa), upozorio je da cijeli opskrbni lanac generičkih lijekova pod velikim pritiskom zbog spuštanja cijena do granica održivosti. Pri tome, dodao je, nacionalni zakoni preferiraju najjeftinije dobavljače, ignorirajući održivost proizvodnje i dostupnosti esencijalnih lijekova.

"Ovo treba pod hitno biti riješeno. Treba donijeti regulativu koja uzima u obzir dostupnosti lijekova u svim zemljama EU", poručio je Drechsle

Ocijenio je i da je europski regulatorni sustav preskup, okolišne obaveze prerigorozne, što Europu stavlja u nekonkurentni poloižaj u odnosu na azijske zemlje. 

Važno proizvodnju vratiti u Europu

Glavni direktor udruge generičke industrije "Medicines for Europe" Adrian van den Hoven osvrnuo se na nedostatak antibiotika, a što je, ističe, ove zime pokazalo koliko je krhka dostupnost esencijalnih liiekova i koliko je važno proizvodnju vratiti u Europu.

Istaknuo je nužnost podizanja cijena generičkih lijekova čija je mjesečna terapija danas niža od cijene šalice kave u kafiću te poručio da problem nestašica treba riješiti pri reviziji farmaceutskog zakonodavstva EU-a.

Tijekom panela je upozoreno da je prije 20 godina, Europa proizvodila otprilike pola sastojaka za proizvodnju lijeka, a sada je ta brojka pala na otprilike jednu petinu. Donositelji politika na nacionalnoj razini, rečeno je, trebaju promijeniti politiku cijena lijekova i uskladiti ih sa stopama inflacije.

Predstavnici europske farmaceutske industrije traže i više dobavljača lijekova na tržištu te natječaje s više kriterija, umjesto da jedini kriterij bude najniža cijena.

 Poslan je i poziv za otvorenim dijalogom između dobavljača i medicinskih agencija kako bi se što brže upozorilo na uska grla u opskrbi.

Europska komisija i Agencija za lijekove (EMA) zadužile su sve članice EU da prate situaciju u opskrbnim lancima i alarmiraju potencijalnu nestašicu lijekova u sklopu zajedničkog projekta EK.