sjeverna mekedonija

Rutte: Ništa nije jednostavno na Balkanu, ali ima izgleda za rješenje EU pregovora balkanskih zemalja idući tjedan

23.06.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte u četvrtak je rekao da misli da ima barem 50 posto izgleda da se bugarska blokada EU pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije riješi sljedeći tjedan

"Mislim da su Bugari sada za iskorak, što i dalje treba biti prihvatljivo Sjevernim Makedoncima", rekao je Rutte novinarima na putu na EU samit poslije ranijih pregovora sa čelnicima balkanskih zemalja.

"Ništa nije jednostavno na Balkanu. No mislim da ima 50-60 posto šanse da će doći do rješenja sljedeći tjedan", rekao je.

Članica EU-a Bugarska 2020. godine stavila je veto na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije zbog spora koji se tiče povijesti i jezika. Albanski pregovori su također u zastoju jer EU njezin napredak veže uz onaj Sjeverne Makedonije.

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj je vladi izglasano nepovjerenje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da nema izgleda da se na ovom samitu EU-a deblokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali je dao naslutiti da bi se rješenje moglo postići sljedećih dana.

Bugarski parlamentarci izglasali su u srijedu nepovjerenje vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji za vrijeme rata u Ukrajini i rastuće inflacije.