Kiril Petkov

Bugarski premijer u Bruxellesu ugasio nadu Makedonaca: Nema izgleda da se na ovom samitu deblokiraju pregovori sa Sjevernom Makedonijom

23.06.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj je vladi izglasano nepovjerenje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da nema izgleda da se na ovom samitu EU-a deblokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali je dao naslutiti da bi se rješenje moglo postići sljedećih dana

'Nema nikakvih izgleda za ukidanje veta na ovom samitu', rekao je Petkov po dolasku na samit čelnika EU-a i zapadnog Balkana, dodajući da bugarski parlament treba dati zeleno svjetlo za ukidanje veta za Sjevernu Makedoniju i da će tek tada rješenje biti održivo, bez obzira tko vlada u Sofiji.

Bugarski parlamentarci izglasali su u srijedu nepovjerenje vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji za vrijeme rata u Ukrajini i rastuće inflacije. Oporbeni zastupnici srušili su vladu, koja je preuzela vlast prije šest mjeseci, sa 123 glasa za i 116 protiv, nakon što je vladajuća koalicija izgubila većinu zbog sporova o proračunskoj potrošnji i o tome treba li Bugarska odustati od veta stavljenog na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije i EU-a.

Petkov je optužio oporbu u Bugarskoj da koristi makedonsko pitanje za ucjenu njegove vlade svaki put kada se boje da će biti otkrivene nove korupcijske afere dok su oni bili na vlasti. Čelnik najveće oporbene stranke i bivši premijer Bojko Borisov najavio da će njegova stranka glasati za ukidanje veta.

Bugarski premijer Kiril Petrov i potpredsjednica Iliana Jotova na otvorenju bugarskog kulturnog centra Ivan Mihailov u Bitoli Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Petkov je optužio Borisova da je 'najnečasnija osoba koju poznaje'. 'On ujutro kaže ‘podržat ću ulazak Sjeverne Makedonije u EU-u', a isto popodne to blokira u odboru za vanjsku politiku', rekao je Petkov. Očekuje se da će na samitu EU-a 27 čelnika država ili vlada dati zeleno svjetlo za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Time će te dvije zemlje na putu prema EU-u preskočiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, jedine dvije zemlje zapadnog Balkana koje još nemaju status kandidata za članstvo. EU je zapadnom Balkanu obećao europsku perspektivu još 2003. godine na samitu u Solunu. Zbog bugarske blokade Sjeverne Makedonije blokirano je i otvaranje pregovora s Albanijom jer se obje zemlje tretiraju u paketu.