vođa oporbe

Ruski sud odbio ranije pustit Navalnog iz zatvora

30.07.2019 u 17:00

Bionic
Reading

Sud u Moskvi u utorak je odbio zahtjev oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog za ranije puštanje iz zatvora zbog zdravstvenih razloga, nakon što se iznenadno u pritvoru tijekom vikenda razbolio te je morao biti prevezen u bolnicu na liječenje

Navaljni je prošlog tjedna počeo služiti kaznu od 30 dana zatvora dosuđenu zbog organiziranja nedopuštenih oporbenih prosvjeda. U nedjelju je hospitaliziran te iz bolnice otpušten u ponedjeljak. Rekao je da je možda otrovan, a na isto sumnjaju njegova odvjetnica i osobna liječnica.

Navaljnijeva odvjetnica Olga Mihajlova od suda je zatražila da ga zbog zdravstvenih razloga iz zatvora puste ranije, kazavši kako bi ćelija u kojoj ga drže mogla biti izvor misterioznog oboljenja.

Državni mediji ranije su izvijestili da je Navaljni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom.

Liječnica Anastasija Vasiljeva se s time nije složila i u objavi na Facebooku je napisala da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze. "Nikada nije bilo alergije", ustvrdila je. 

"Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat", poručila je Vasiljeva. 

Navaljni je uhićen prošlog tjedna uoči planiranog prosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole. 

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu, a policija je na prosvjedu uhitila gotovo 1.400 ljudi u jednom od najvećih pokušaja ušutkavanja oporbe u posljednjih nekoliko godina.

Navaljni je 2013. godine je bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranja okupljanja bez dopuštenja vlasti.