istočna ukrajina

[VIDEO] Šojgu izvijestio Putina: 'Osvojili smo Lisičansk, čitava regija Luhansk oslobođena'

03.07.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Ruske i separatističke snage u istočnoj Ukrajini preuzele su punu kontrolu nad gradom Lisičanskom, posljednjim velikim ukrajinskim uporištem u Luhansku i "oslobodile su čitavu pokrajinu Luhansk", objavile su u nedjelju ruska državna novinska agencija TASS i agencija Interfax, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane

Prema priopćenju ruskog ministarstva, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je "čitava regija Luhansk oslobođena".

U ranijem priopćenju u nedjelju rusko je ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage opkolile istočni grad Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je tada i da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk.

"Ruske snage i jedinice Luhanske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodilo se u prethodnom priopćenju ruskog ministarstva obrane.

  • +5
Rat u Ukrajini - ukrajinske operacije kod Svitlodarska u Luhanskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: STR

Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

Rusija je usredotočena na istjerivanje ukrajinskih snaga iz pokrajina Luhansk i Doneck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.