NAVALJNI U FOKUSU

Ruski veleposlanik pozvan u MVEP na Zrinjevcu, evo koga su poslali

20.02.2024 u 19:54

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj u utorak je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova radi „nerazjašnjenih okolnosti smrti” vodećeg ruskog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u pritvoru, no sastanku je zbog veleposlanikovih „zdravstvenih razloga” nazočio djelatnik veleposlanstva, priopćeno je iz MVEP-a

Vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, umro je u petak u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Zapadne države pozivaju na transparentnu istragu uzroka njegove smrti, a dio svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, izravno optužuje ruskog čelnika Vladimira Putina za Navaljnijevu smrt.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Niz europskih država, među njima Njemačka, Švedska, Finska, Španjolska, Italija i baltičke zemlje kao i EU već su pozvale ruske veleposlanike ili otpravnike poslova na razgovor zbog tog slučaja.

U utorak je to učinilo i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

„Danas je u MVEP pozvan veleposlanik Ruske Federacije na sastanak. Zbog nemogućnosti dolaska iz zdravstvenih razloga, sastanku je nazočio djelatnik ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Sugovorniku je prenesen zahtjev za utvrđivanjem činjenica oko smrti Alekseja Navaljnog, kao i za omogućavanjem članovima obitelji preuzimanje posmrtnih ostataka, bez odgode”, priopćilo je ministarstvo.

MVEP dodaje da je na sastanku pozvao i na „oslobađanje oporbenih aktivista, novinara kao i antiratnih aktivista” te da je pritom istaknuto da politički proces protiv Navaljnog i drugih kritičara ruske vlade, „kao i nehumani uvjeti pritvora, pokazuju neprihvatljiv način tretiranja oponenata”.

  • +4
Svijeće za Navaljnog Izvor: EPA / Autor: JOSE SENA GOULAO