predsjednik široke ruke

VIDEO: Pogledajte kako Putin nagrađuje lojalnost svojih tajnih agenata

21.11.2018 u 20:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin otprije je poznat po tome da voli biti okružen lojalnim ljudima, a odnedavno je inaugurirao i specifičan način nagrađivanja onih koji su mu vjerni, navode ruski nezavisni mediji

Ruski mediji koji nisu pod kontrolom Kremlja objavili su, naime, u utorak kako članovi užeg kruga tajnih agenata i članovi njihovih obitelji kao nagradu za lojalnost dobivaju vrijedna zemljišta na kojima grade raskošne vile u blizini rezidencije šefa države, nadomak Moskve.

Moskovski list Novaja Gazeta objavio je rezultate istraživanja prema kojima se niz agenata Federalne zaštitne službe (FSO) i članova njihovih obitelji naselio na zemljištima u okolici Putinove rezidencije smještenoj u zoni koja se smatra najskupljom u Rusiji.

List navodi kako su vrijedna zemljišta otkupljena od državnih tvrtki za neznatne iznose još 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega su prodavana ispod cijene ili čak poklanjana agentima FSO-a i članovima njihovih obitelji.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov opovrgnuo je napise kazavši da agenti koji se spominju u medijskim navodima podnose godišnje izjave o svojim prihodima koje vlasti, kaže, podrobno provjeravaju.

Kao jednog od nagrađenih za lojalnost, ruski list navodi Viktora Zolotova, koji se brinuo za osobnu sigurnost Putina u razdoblju od 2003. do 2013. godine. Zolotov je prije dvije godine imenovan zapovjednikom ruske Nacionalne garde, a postao je i članom ruskog vijeća sigurnosti, što dobri poznavatelji prilika u Kremlju pojašnjavaju kao nagradu za vjernost predsjedniku.

Kako bi potkrijepila svoje tvrdnje, Novaja Gazeta je nedavno na internetskim stranicama objavila snimku dronom koja prikazuje dvije vile u četvrti Barvika što pripadaju Zolotovljevu sinu Robertu te zetu Juriju Čečikinu.

Video Novaje Gazete prikazuje gdje Putinovi tajni agenti grade svoje vile Izvor: Društvene mreže / Autor: novayagazeta

Vila sina šefa Nacionalne garde ima oko 700 četvornih metara stambenog prostora i okućnicu od 900 četvornih metara te joj je vrijednost procijenjena na 10 milijuna dolara. Zolotovljev zet je pak na prestižnom zemljištu sagradio vilu od 1200 kvadrata, procijenjenu na gotovo 12 milijuna dolara.

Na malverzacije sa zemljištima još prije dvije godine upozoravao je Aleksej Navaljni, istaknuti ruski borac protiv korupcije i jedan od najglasnijih Putinovih oponenata, a upravo je Viktor Zolotov tog čelnika ruske oporbe u videosnimci sredinom prošlog rujna pozvao na obračun šakama zbog nezadovoljstva njegovim pisanjem o korupciji.

Viktor Zolotov Izvor: Društvene mreže / Autor: Nacionalna garda Rusije