RAZMJENA AGENATA

Ruski špijuni odletjeli za Beč

09.07.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Deset ruskih agenata koji su priznali krivnju na sudu u New Yorku u okviru sporazuma o razmjeni špijuna između SAD-a i Rusije, poletjeli su u četvrtak navečer iz zračne luke La Guardia, zrakoplovom Vision Airlinesa za Beč, izvijestila je TV mreža ABC News.

Vision Airlines, vodeći charter avioprijevoznik u SAD-u, poletio je za Moskvu iz La Guardie u četvrtak oko 22 sata po lokalnom vremenu. U zrakoplovu su i američki pripadnici službe sigurnosti koji prate sve međunarodne letove za SAD.

S ruske su strane za razmjenu oslobođena četiri zatvorenika osuđena zbog špijuniranja za SAD, Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje.

U Washingtonu je ministar pravosuđa Eric Holder izjavio da nitko od deset optuženih nije prenio povjerljive informacije, te stoga nisu optuženi za špijunažu. "Oni su djelovali kao agenti strane sile", rekao je Holder za CBS News, dodajući da su sva njihova djeca vraćena u domovinu. Među deset uhićenih ruskih agenata, bila su četiri bračna para, sa sedmoro djece.

Predstojnik osoblja Bijele kuće, Rahm Emanuel, rekao je za javnu televiziju PBS da su, iako nisu priznali krivnju da su špijuni, "očito uhvaćeni u poslu špijuniranja".

Pored sporazuma o priznanju krivnje, optuženi su otkrili svoj pravi identitet na sudu i oduzeta im je imovina povezana s kaznenim djelima, priopćilo je američko ministarstva pravosuđa.