poprišta pobune

Ruski parlament pozvao Putina da prizna odcijepljene ukrajinske regije

15.02.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta (Duma) izglasao je u utorak nacrt rezolucije kojom poziva predsjednika Vladimira Putinu da prizna neovisnost dviju odcijepljenih regija na istoku Ukrajine, poprišta proruske pobune od 2014. godine

Priznavanje dviju regija, Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) moglo bi razoriti postojeći mirovni proces iz Minska za istočnu Ukrajinu kojemu je Rusija rekla da je predana, a koji predviđaju povratak tih teritorija pod kontrolu Kijeva.

"Odmah će biti uručen poziv predsjedniku Rusije da je potrebno priznati Donjecku narodne republike i Lugansku narodnu republiku", napisao je na Telegramu predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

Tekst je prihvaćen na "plenarnoj sjednici" Dume kako bi dva teritorija postala "autonomne, suverene i neovisne države", prenosi agencija AFP.

Zastupnici Dume drže da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za sigurnosna jamstva i zaštitu stanovnika tih republika od vanjskih prijetnji te za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

"U slučaju priznanja, RUsija bi se de facto povukla iz Minskih sporazuma sa svim posljedicama. Već smo upozorili na takav moguć razvoj", odmah je reagirao šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba.

Moskva mjesecima optužuje Ukrajinu da ne primjenjuje te sporazume, a mirovni proces je de facto paraliziran od kraja 2019. godine.

Proruski pobunjenici počeli su ustanak početkom 2014., kada je na vlast u Kijevu došla prozapadna vlada, a u isto doba Rusija je pripojila ukrajinski poluotok Krim. U ratu koji od tada tinja poginulo je više od 13.000 ljudi,

Moskva je pomagala separatiste u više bivših sovjetskih republika nakon raspada Sovjetskog Saveza pa je tako nakon kratkog rata koji je 2008. vodila s Gruzijom priznala neovisnost dviju gruzijskih odcijepljenih regija, Južne Osetije i Abhazije.