prijedlog zakona

Ruski nacionalisti bi zabranili rođacima dužnosnika putovanje u 'neprijateljske zemlje'

02.07.2023 u 07:47

Bionic
Reading

Ultranacionalistička Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) radi na prijedlogu zakona kojim bi se privremeno zabranila putovanja bliskih rođaka visokih dužnosnika u "neprijateljske zemlje", izvijestila je državna novinska agencija RIA.

Rusija smatra sve zemlje koje su joj uvele sankcije zbog vojne kampanje u Ukrajini "neprijateljskim".

Pozivajući se na člana ruske Dume Sergeja Karginova, RIA je izvijestila da bi ograničenja također mogla utjecati, između ostalih, na službenike za provođenje zakona, suce, top menadžere državnih korporacija i upravni odbor Središnje banke.

"Sada, kada je Rusija prisiljena suočiti se sa skupinom zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama koje su izazvale sukob u Ukrajini, takva putovanja... nisu samo nedopustiva, nego su i opasna", rekao je Karginov, a prenosi RIA.

Rusija je pokrenula invaziju punog opsega na Ukrajinu u veljači 2022., nazivajući je "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i denacificiranje svog susjeda. Kijev i njegovi saveznici rat, u kojem su ubijene tisuće ljudi, nazivaju ničim izazvanom agresijom za otimanje zemlje.

Unatoč svom nazivu, ruska Liberalno-demokratska stranka (LDPR) je od svog osnutka 1991. zastupala tvrdokornu, ultranacionalističku ideologiju, zahtijevajući od Rusije da ponovno osvoji zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nije odmah bilo jasno kada će LDPR iznijeti prijedlog zakona na razmatranje Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.