'MOJA ZEMLJA JE SIROTICA'

Ruska misica šokirala žiri političkom analizom

22.11.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Od djevojaka na izborima za miss po klišeju se očekuje briga za mir u svijetu i dobrobit planete. Ali političko seciranje zemlje – pogotovo u Rusiji – to već zvuči kao pomalo avangardna zamisao. No upravo je to prošlog tjedna iznenađenom žiriju za Miss Earth u Manilli napravila 24-godišnja Natalija Pereverzeva, koju ruski mediji smatraju jednom od favoritkinja natjecanja

S obzirom na to da se misice prezentira kao svojevrsne ambasadorice dobre volje u svijetu spektakla, ruski mediji zainteresirali su se za nesvakidašnji komentar ljepotice iz Kurska, koja je na temu što misli o svojoj domovini objavila emotivan vapaj zbog društvene nepravde i pošasti etničkog nacionalizma u multikulturalnoj zemlji koja je nekada predvodila Sovjetski Savez. Nakon uvodne patriotske ode domovini, Pereverzeva je poručila sljedeće:

'Moja Rusija je žalosna zemlja koja pati, koju su bez milosti na komadiće rastrgali pohlepni, nepravedni, koji ne vjeruju. Moja Rusija ogromna je arterija iz koje nekolicina 'izabranih' crpi njena bogatstva. Moja Rusija je sirotica. Ona može pomoći starcima i potrebitima. Iz nje, kao s broda što tone, bježe inženjeri, znanstvenici i učitelji, jer nemaju od čega živjeti.

Moja Rusija pati od rata bez kraja na Kavkazu. Tamo žive ogorčeni bratski narodi koji su nekoć govorili na jednom jeziku i koji sada zabranjuju predavanje tog jezika u svojim školama. Moja Rusija je pobjednica koja je uništila fašizam, ali je pobjedu platila milijunima ljudi. Recite mi kako i zašto u takvoj zemlji može cvasti nacionalizam?'

U nastavku teksta djevojka se divi kulturnom i civilizacijskom baštinom Rusije, izražava ljubav i privrženost, ali najviše zanimanja očekivano je izazvao središnji kritički dio kakvog nitko nije očekivao. Njezine riječi proširile su se internetom koji preuzima sve važniju ulogu u informiranju i izražavanju mišljenja u Rusiji, gdje vlast snažno kontrolira televiziju kao još uvijek najjači medij.

Prema nekim napisima, građani zamjeraju misici blaćenje zemlje u inozemstvu (posebno su se zblenuli razni casting agenti i menadžeri koji smatraju da je djevojka sve pravilno izrazila, ali da nije 'mjesto ni vrijeme' za takve analize). No neki drugi pokazatelji govore da građani ne dijele potrebu za glumatanjem: u online anketi Komsomolskaje Pravde čak 92 posto ispitanika procijenilo je da je Pereverzeva 'izrekla istinu o Rusiji', a samo osam posto smatralo je da je djevojka 'oklevetala zemlju'.

Iznenađujući istup objašnjava se i izvanrednom obrazovanošću Pereverzeve koja je paralelno s manekenskom karijerom već diplomirala i upisala postdiplomski na državnoj Financijskoj akademiji u Moskvi.