SMANJIVANJE OVISNOSTI

Ruska invazija ubrzala njemačke planove za prelazak na obnovljive izvore energije

01.03.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Njemačka vlada namjerava ubrzati proces prelaska na obnovljive izvore energije i tako smanjiti ovisnost od ruskih energenata, najavljeno je u utorak

"Planiramo ubrzani prijelaz opskrbe električnom energijom na obnovljive izvore", rekla je za javni servis Deutschlandfunk državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Franziska Brantner.

Po njezinim riječima već se započelo raditi na izradi novih zakona kako bi se u potpunosti prešlo na obnovljive izvore energije i prije zasad planiranog roka od 2050.

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je prije toga javio, pozivajući se na izvore u ministarstvu gospodarstva, kako njemačka vlada dosadašnji cilj prelaska na opskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2050. namjerava pomaknuti na 2035.

"Ne radi se samo o zaštiti klime, nego i o sigurnosti. Mi moramo uložiti sve napore", rekla je Brantner.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Ona je najavila kako će vlada investicije u obnovljive izvore energije, kako za gradove i općine tako i za poduzetnike, učiniti atraktivnijima.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je u nedjelju, obraćajući se Bundestagu, ubrzanje procesa postizanja neovisnosti od ruskog plina. U prijelaznom razdoblju je planirana gradnja dva terminala za uvoz ukapljenog plina.