GOOD BYE, LENJIN

Ruska crkva zatražila uklanjanje Lenjina s Crvenog trga

13.03.2017 u 19:00

Bionic
Reading

Ruska pravoslavna crkva službeno je zatražila uklanjanje posmrtnih ostataka Vladimira Iljiča Lenjina s Crvenog trga u Moskvi, priopćio je danas Sveti arhijerejski sinod u povodu stote obljetnice revolucionarnih previranja u Rusiji

'Uklanjanje ostataka jednog od najvećih mučitelja 20. stoljeća i rušenje njegovih spomenika moglo bi biti jedan od simbola pomirenja ruskog naroda', navodi se u priopćenju u kojem se dodaje kako bi slično trebalo postupiti i s nazivima gradova, oblasti i ulica.

Ruski revolucionar Lenjin umro je 21. siječnja 1924., a unatoč njegovoj želji da bude sahranjen pokraj roditelja, komunističko je vodstvo, iskoristivši iskreni šok i izljeve emocija u zemlji, njegovo tijelo balzamiralo i trajno izložilo u mauzoleju u Moskvi, u postupku koji asocira na mumificiranje egipatskih faraona.

Kao uzrok smrti navedena je ateroskleroza, no obdukcija i informacije koju su prodrle u javnost nakon propasti socijalizma 1991. sugeriraju i mogućnost smrti kao posljedice višegodišnjega razornoga djelovanja sifilisa.

Povjesničari ostaju podijeljeni pa tako jedni tvrde kako je Lenjinova smrt u 53. godini posljedica atentata, uzrokovana hicima u glavu i susljednim moždanim udarima, a neki ističu kako je umro zbog uznapredovalog sifilisa i liječenja salvarsanom, lijekom protiv sifilisa.

Odmah nakon Lenjinove smrti Petrograd je preimenovan u Lenjingrad, a njegov rodni Simbirsk prozvan je Uljanovsk, po njegovom obiteljskom imenu Uljanov.