'oštar protest'

Rusija zatvorila finski konzulat i protjerala devetero diplomata te zemlje

06.07.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak objavila da zatvara konzulat Finske u Sankt Peterburgu te protjeruje devet finskih diplomata, nakon što je ta nordijska zemlja protjerala jednak broj ruskih diplomata iz Helsinkija

“Devet zaposlenika veleposlanstva Finske u Rusiji i konzulata u Sankt Peterburgu proglašeni su personama non grata”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je dodalo da će se dogovor koji je omogućavao rad finskog konzulata u Sankt Peterburgu poništiti 1. listopada.

Ove mjere javljene su finskom veleposlaniku Antti Helanteri koji je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Uručen mu je „oštar protest” zbog „konfrontacijske i antiruske politike” finskih vlasti koja, tvrdi ruska diplomacija, za cilj ima „uništiti desetljeća obostrano korisnih rusko-finskih odnosa”.

Finske vlasti su 6. lipnja objavile da protjeruju devet ruskih diplomata iz Helsinkija, optuživši ih da rade za ruske obavještajne službe.

Odnosi dviju susjednih država značajno su se pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je zbog te agresije napustila svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti, pa je u travnju službeno postala članica NATO saveza.