nakon suspenzije

Rusija više neće sudjelovati u Vijeću Europe

10.03.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Rusija više neće sudjelovati u Vijeću Europe, citirala je u četvrtak novinska agencija TASS rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je u priopćenju istaknulo kako zemlje NATO-a i Europske unije potkopavaju europsko tijelo osmišljeno da podržava ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju.

Vijeće Europe odlučilo je 25. veljače suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka je stupila na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

"U skladu sa Statutom Vijeća Europe, Odbor ministara odlučio je suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu", objavljeno je tada u priopćenju.

Odluka je značila da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer "suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali".

Vijeće Europe pozvalo je tu zemlju da "odmah" prekine "pokolj" u Ukrajini. Vijeće Europe ima 47 država članica među kojima su Rusija i Ukrajina. Vijeće je sankcioniralo Rusiju i 2014. nakon aneksije Krima.