odlučan potez

Vijeće Europe suspendiralo Rusiju

25.02.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

Za suspenziju, zbog napada na Ukrajinu, glasale su 42 od 47 članica.

'Odbor ministara Vijeća Europe, kojim Italija predsjeda, donio je odluku o suspenziji Ruske Federacije iz svog članstva', rekao je Di Maio u priopćenju.

'Italija smatra da je to nužna mjera u svjetlu neprihvatljive vojne agresije Rusije na Ukrajinu, što predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava', dodao je.

Ta se odluka ne odnosi međutim na Europski sud za ljudska prava, pravosudno tijelo Vijeća Europe, koje će i dalje pružati zaštitu ruskim građanima, precizirala je organizacija u priopćenju. Sudac izabran u Europski sud za ljudska prava iz Ruske Federacije ostaje i dalje član suda, a tužbe podnesene protiv Rusije i dalje će se razmatrati na sudu.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer 'suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali', zaključuje se.

Vijeće Europe osnovano je nakon Drugog svjetskog rata kako bi zaštitilo ljudska prava i vladavinu prava na cijelom kontinentu. Odvojeno je od Europske unije. Na čelu Vijeća Europe, kao glavna tajnica je bivša hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić.