SIJANJE SMRTI

Vijeće Europe Moskvi: Okončajte ovaj košmar, prekinite pokolj u Ukrajini!

01.03.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Vijeće Europe pozvalo je u utorak Moskvu da "odmah" prekine "pokolj" u Ukrajini, šestog dana ruske invazije na tu zemlju

"U ratu su za nekoliko dana ubijene ili ozlijeđene stotine ljudi među kojima mnoga djeca", istaknula je u priopćenju povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

"Sada već šest dana, ruski vojni napad na Ukrajinu i dalje sije smrt i uništavanje u samom srcu Europe", dodala je, pozivajući da se taj "pokolj odmah prekine prije nego se izgube drugi nedužni životi".

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

"Posljednje bombardiranje grada Harkiva", drugog najvećeg ukrajinskog grada, "pokazalo je flagrantan prijezir ruskih snaga prema životu civila, s desecima ubijenih i ozlijeđenih i mnogobrojnim civilima koji su postali mete, uključujući stambene zgrade i dječje vrtiće koji su mete nenavođenih projektila i kasetnog streljiva", kritizirala je.

"Ruske vlasti to mogu učiniti. One moraju odmah okončati ovaj košmar", naglasila je.

Vijeće Europe ima 47 država članica među kojima su Rusija i Ukrajina. Vijeće Europe je u petak, dan nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih predstavnika u svojim glavnim tijelima.

Vijeće je sankcioniralo Rusiju i 2014. nakon aneksije Krima.

Centar Harkiva nakon ruskog granatiranja Izvor: EPA / Autor: UKRAINE STATE EMERGENCY PRESS SE