a što su mislili?

Rusija uvrijeđena jer nije dobila pozivnicu za pogreb kraljice Elizabete: 'Ta odluka je duboko nemoralna i bogohulna!'

15.09.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na informaciju da Rusija nije pozvana na pogreb kraljice Elizabete koji se održava u ponedjeljak

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova su poručili da je takva britanska odluka 'duboko nemoralna'.

'Na ovaj britanski pokušaj da iskoriste nacionalnu tragediju, koja je dirnula srca milijuna ljudi diljem svijeta, u geopolitičke svrhe za obračunavanje s našom zemljom tijekom dana žalosti, gledamo kao duboko nemoralan. Ovo je posebno bogohulno u odnosu na sjećanje na Elizabetu II., za koju se zna da je tijekom Drugog svjetskog rata služila u redovima teritorijalne obrane britanskih oružanih snaga boreći se protiv nacista i njihovih ukrajinskih suradnika Stepana Bandere i Romana Šuheviča', poručuju iz Rusije.

'Sada su britanske elite na njihovoj strani. A Moskva se sjeća i nastavlja poštovati sjećanje na sve veterane koji su pridonijeli pobjedi.

“Iako je kraljica Elizabeta II. gajila imidž ujedinjenja i tijekom svoje vladavine se načelno nije miješala u politiku, to nije prepreka napadima Londona, koji su podložni ostvarenju vlastitih pretpostavljenih ciljeva. S naše strane, izražavamo duboku sućut britanskom narodu zbog velikog gubitka koji ga je zadesio', zaključuju iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

  • +45
Bdijenje nad kraljičinim lijesom u Westministerskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsjetimo, Rusija je jedna od nekolicine zemalja koje nisu pozvane na pogreb kraljice Elizabete II. Osim njih, pozivnicu nisu dobile ni Bjelorusija, Mjanmar, Sirija, Venezuela i Afganistan.  Iako su iz Kremlja još i prije odbijenice poručili da Vladimir Putin neće ići na pogreb, očito su se nadali poslati barem nekog izaslanika.