SLUŽBENA POTVRDA

Napokon odlučeno: Sprovod kraljice Elizabete bit će u ponedjeljak, 19. rujna

10.09.2022 u 18:18

Bionic
Reading

Pogreb kraljice Elizabete II održat će se u ponedjeljak 19. rujna u Westminsterskoj opatiji u 12 sati, službeno je potvrđeno

Pogreb kraljice Elizabete II održat će se u ponedjeljak 19. rujna u Westminsterskoj opatiji točno u podne, a bit će pokopana u Windsoru.

Kraljica Elizabeta II bit će sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI u dvorcu Windsor, a tijelo njezinog pokojnog supruga, princa Philipa, bit će premješteno kako bi bili zajedno smješteni na posljednjem počinku.

Prema protokolu i operaciji London Bridge, koja je pokrenuta nakon njezine smrti, pokop trebao bi se održati nakon državnog sprovoda koji će se održati u Westminsterskoj opatiji. Njezino tijelo biti će položeno u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI u dvorcu Windsor, gdje se već nalaze njezin otac, kralj George VI, koji je preminuo 1952., kao i majka, kraljica Elizabeta, odnosno kraljica Majka te sestra, princeza Margaret, koje su obje umrle 2002. godine.

Budući da su posmrtni ostaci kraljičinog voljenog supruga, princa Philipa, nakon njegove smrti u travnju 2021. još uvijek pohranjeni u kraljevskom trezoru u kapelici St. George, isti će se prebaciti kako bi i on bio pokopan pored kraljice.

Memorijalna kapela ima posebno značenje za kraljevsku obitelj, dio je kapele svetog Jurja i to je mjesto raznih kraljevskih ukopa.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia