PRITISAK PO UZORU NA SAD

Rusija traži privatne podatke europskih putnika

05.06.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Odnosi Rusije i Europske unije nastavljaju se komplicirati tijekom radnog sastanka Rusija - Europska unija koji se ovih dana održava u 'prozoru u Aziju', Jekaterinburgu

Sa strane Europske unije predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, šefica za vanjsku politiku Catherine Aston. Sa strane Rusije predsjednik Vladimir Putin, šef diplomacije Sergej Lavrov i drugi ministri. Jedna od glavnih točki spoticanja u razvijanju komplementarnih odnosa je vizni režim.

Europska strana vrlo je nezadovoljna odlukom Ministarstva prometa koje od 1. srpnja namjerava tražiti od europskih avioprijevoznika da dostavljaju ruskoj vladi brojne privatne podatke o putnicima koji se prikupe kada putnici rezerviraju let.

Među podacima koje Rusi traže su i brojevi kreditnih kartica te adrese i kontakti putnika u Rusiji. Mediji navode da se odluka odnosi i na putnike koji putuju drugim sredstvima poput vlaka i autobusa. Predstavnici Europske unije tvrde da su tom odlukom europske aviokompanije suočene s odustajanjem od ruskog tržišta jer zakoni EU-a ne dopuštaju davanje traženih podataka – izuzev SAD-u s kojim Bruxelles ima poseban ugovor u sklopu borbe protiv terorizma.

World Crunch piše da bi zahtjev Rusije mogao biti motiviran zahtjevom da Europska unija ima iste kriterije za Washington i za Moskvu. Inače, postoje još dvije države koje traže sporne privatne podatke od aviokompanija – Saudijska Arabija i Katar. Obje su važni američki saveznici u pojasu muslimanskih država.

Problem bi mogao biti i u činjenici da Rusija već godinama bezuspješno traži od Europske unije da olakša vizni režim za njezine građane. Za ulazak u mnoge države EU-a neki ruski državljani moraju osobno putovati do nadležnog konzulata i po nekoliko tisuća kilometara. Nezavisimaja gazeta upozorava da se nije realizirao ni dogovor o ukidanju viza za vlasnike državnih pasoša jer EU traži da Rusija ograniči broj takvih putovnica na 15 tisuća.