sustav bez premca

Rusija prvi put uspješno lansirala nadzvučnu raketu Cirkon

04.10.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak objavila da je prvi put uspješno ispalila s podmornice nadzvučnu krstareću raketu Cirkon, oružje koje je predsjednik Vladimir Putin pohvalio kao dio nove generacije oružanog sustava bez premca

Ministarstvo obrane, koje je testiralo ispaljivanje rakete Cirkon s ratnog broda u srpnju, objavilo je da je s podmornice Severodvinsk ispaljen projektil dok je ona bila raspoređena u Barentsovu moru te da je pogodio odabrani cilj.

Niskokvalitetna snimka koju je ministarstvo objavilo pokazuje kako je projektil ispaljen uvis s podmornice, a njegov odsjaj obasjava noćno nebo i površinu vode.

"Izgleda da je pokusno ispaljivanje projektila Cirkon s nuklearne podmornice bilo uspješno", navodi ministarstvo.

Neki zapadni stručnjaci doveli su u pitanje koliko je napredna ruska nova generacija oružja, s obzirom na to da kombinacija brzine, manevriranja i nadmorske visine otežava njihovo praćenje i presretanje.

U srpnju se činilo da su dijelovi snimki koji prikazuju napredni ruski novi raketni sustav zemlja-zrak S-500 namjerno zamagljeni kako bi ih bilo teže detaljno ispitati.

Putin je 2018. najavio niz novog nadzvučnog oružja u jednom od svojih najratobornijih govora u zadnjih nekoliko godina, rekavši da bi mogli pogoditi gotovo bilo koju točku na svijetu i izbjeći američki raketni štit.